Ankara'da pandemi önlemlerini gerekçe gösteren polis, Sakarya Caddesi'nde yapılmak istenen 1 Mayıs açıklamasını engelledi. KESK Genel Merkezi önünde yapılan basın açıklamasının ardından polisin meslek örgütü temsilcilerine "Uzaklaşın hadi lan" diye seslenmesi üzerine arbede çıktı. Polis biber gazıyla müdahale etti.

Ankara Sakarya Caddesi'nde meslek örgütlerinin yanı sıra TİP, HDP, TKP ve Sol Parti'nin de destek verdiği 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'na ilişkin basın açıklamasını polis engelledi. Açıklama için sloganlar ve alkışlar eşliğinde Selanik Caddesi’nde bulunan KESK Genel Merkezi önüne gidildi.

'PANDEMİDE EN BAŞARISIZ ÜLKELERDEN BİRİNDE HAYATTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Buradaki açıklamayı 1 Mayıs Tertip Komitesi adına Hüseyin Köklü yaptı. "Sokağın birinde pandemi var diğerinde yok. Basın açıklaması yapma isteğimiz engelleniyor" diyerek polis müdahalesine tepki gösteren Kök, şöyle devam etti:

Covid-19 salgınıyla mücadelede dünyanın en başarısız ülkelerinden birinde hayatta kalmaya çalışıyoruz. Sermayenin çıkarları için akıl bilim ve milyonların sağlığı yok sayılıyor. Bugün tam kapanma diye sundukları önlem paketinde de işçi sınıfının ve halkın sağlığını, gelirini değil sermayenin çıkarlarını korumaya çalışıyorlar. Tam kapanma dedikleri önlemlerde biz yokuz. Çalışanlar hastalanmaya çalışmayanlar da açlığa mahkum ediliyor. Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Yeterli aşı tedarik edilmiyor. Göz göre göre tükeniyoruz, ölüyoruz. Böyle salgınla mücadele olmaz diyor ve yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz.

Köklü, "Halk yaşam mücadelesi verirken şirketler karlarını arttırıyor. Bir yanda açlık ve yoksulluk diğer yanda servetler büyüyor. İşimiz aşımız ve sağlığımız için söyleyecek çok şeyimiz var. Taleplerimiz ve öfkemiz var. Sağlıklı, insanca ve güvenceli yaşama hakkımız için yan yanayız. Herkese aşı gelir desteği sağlansın. Acil ve zorunlu işler dışında çalışma durdurulsun. Hastalanan emekçiler için Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı sayılsın. Kod-29 ve ücretsiz izin son bulsun. Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, silahlanmaya ve sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere bütçe harcansın. Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki engeller kaldırılsın. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulansın" diye konuştu.

POLİSTEN BİBER GAZIYLA MÜDAHALE
Açıklamanın ardından polis, meslek örgütü temsilcilerine, "Uzaklaşın hadi lan" ifadelerini kullanması üzerine arbede yaşandı. Alana biber gazıyla müdahale eden polis, görüntü alan gazetecilere de cinsiyetçi küfürlerde bulundu. Gözaltıların da olduğu belirtilen müdahale sonrası polis, belediye önüne ablukaya aldı.