Çeviri: Ercan Çankaya

Deutsche Welle’de yayımlanan analizde, Türkiye’de gıda enflasyonunun kronikleştiği, Erdoğan hükümetinin aldığı yetersiz önlemlerin sorunun çözülmesinde yetersiz kaldığının altı çiziliyor.

Türkiye’de insanlar enflasyondan, özellikle de gıda enflasyonundan muzdarip. Uzmanlar yüksek gıda enflasyonu için Erdoğan hükümetini suçlarken Erdoğan da tüccarları ve dış mihrakları suçluyor.

DAMAT’I GÖREVDEN ALMAK YETERLİ DEĞİL
Türk ekonomisinin içinde bulunduğu kötü hal, son birkaç aya özgü değil. Türk lirasındaki değer kaybı iki yıldır durdurulamıyor. Geçen yılın sonunda Erdoğan, kötü gidişe bir dur demeye çalışarak ekonomide “yeni bir döneme” geçileceğinin sözünü verdi. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ve Damat Berat Albayrak’ı görevden aldı. Ancak şimdiye kadar görevden almalar dışında vaat edilen “yeni başlangıç”a dair somut bir adım atılmadı.

TL’DEKİ DEĞER KAYBI EN ÇOK MUTFAĞI VURDU
Tersine son birkaç ayda döviz fiyatları iyice fırladı. TÜİK’in resmi rakamlarına göre geçtiğimiz yıl gıda fiyatlarında astronomik bir artış yaşandı. Gıda enflasyonu, 2019’a göre yüzde 6 artarak yüzde 20’yi geçti. Yani Türk lirasındaki anormal değer kaybı en çok mutfağı vurdu. Taze meyve ve sebze, süt, yağ, yumurta gibi en temel besin ürünlerinin bile fiyatları kontrol altında tutulamıyor. Sebze ve meyvede enflasyon oranı yüzde 33,9’a çıktı.

TARIM İNŞAATA FEDA EDİLDİ
Erdoğan, gıda toptancılarını hedef aldığı konuşmasında önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarının daha sıkı kontrol edileceğini duyursa da ne kadar başarılı olabileceği tartışma konusu. Aslında Türkiye sahip olduğu iklim koşullarıyla mükemmel bir tarım ülkesi. Siyasal İslamcı AKP hükümetinin yıllardır inşaat sektörüne verdiği orantısız destek, diğer sektörlerle birlikte en çok tarımı etkiledi. Türkiye gıda ithal eden bir ülke haline geldi. Tarım sektörü de Türk lirasındaki değer kaybından etkilenir hale geldi.

Ekonomi gazetecisi Barış Soydan’ın sözlerine de atıf yapılan haberde Türkiye’de tarımın inşaata feda edildiği vurgulanarak tarım arazilerinin imara ve ranta açılmasının altı çiziliyor.

ÜRETİCİYE VERİLEN DESTEK YETERSİZ
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez’in sözlerine değinilen analizde Suiçmez’in neredeyse tüm sanayileşmiş ülkelerde çiftçiler ek destek alırken Türkiye’de üreticiye verilen desteğin çok yetersiz olduğu sözlerinin altı çiziliyor.

‘GIDA FİYATLARI TALİMATLA DÜŞMEZ’
Barış Soydan da gıda fiyatlarının Erdoğan’ın talimatıyla, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle düşmesinin mümkün olmadığını, gıda fiyatlarının talimatla değil; mazot ve gübre desteğiyle düşürülebileceğini söylüyor. Erdoğan, somut önlemler almak yerine “gizli güçleri”, “gıda teröristlerini” suçlamaya devam ediyor.