Kocaeli Körfez Tütünçiftlik’te Yıldızlar Yatırım Holding'e ait gübre fabrikası İGSAŞ'TA dün sabah amonyak sızıntısı yaşandı. Olayda sadece 3 aydır İGSAŞ’ta çalışan 40 yaşındaki Ali Ekber Demirtaş vefat etti. İGSAŞ yönetimi ise Demirtaş’ın ölümüyle ilgili “girmemesi gereken bölgeye girdiği” açıklamasını yaptı.

'İŞ CİNAYETLERİ HER GÜN YAŞANIYOR'
Emek Partisi Körfez İlçe Örgütü bugün olayla ilgili yaptığı açıklamada, işçilerin iş cinayetlerinde ölmediği bir tek gün olmadığı belirtilerek, “Tek derdi daha çok kâr etmek olan patronlar, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin tamamını 'maliyet' olarak gördükleri için, işyerlerinde gerekli denetimleri yapmadıkları için her gün yeni iş kazaları ve iş cinayetleri yaşanıyor” denildi.

'KAÇ SOMA YAŞANDI?'
Soma katliamının da hatırlatıldığı açıklamada, “Son olsun bir daha yaşanmasın demiştik ama facia sonrası kaç Soma daha yaşandı hesaplayabilir misiniz? İş cinayetlerinin en çok yaşandığı ikinci il Kocaeli’dir. Geçim derdi, yoksulluk, işsizlik korkusu, gıdadan giyime faturalara kadar işçiler yaşam ve ölüm kıskacındalar” sözleri yer aldı.
İGSAŞ yönetiminin olayın ardından yaptığı açıklamanın da eleştirildiği açıklamada, ‘’İGSAŞ yönetimi savcılık soruşturması tamamlanmadan, ihmal var mı yok mu araştırılmadan, gazdan etkilenen teknisyenin ifadesi bile alınmamışken; ölen işçiyi suçlamıştır” denildi.

'YEMEMİŞLER İÇMEMİŞLER İŞÇİYİ SUÇLUYORLAR'
İGSAŞ yönetiminin açıklamasının patronların işçilere bakışının da özeti olduğu belirtilen açıklamada, “Ali Ekber Demirtaş’ın ölümünde ihmallerin olduğu ve önlemlerin yeterli olmadığı açıktır. Demirtaş’ın cenazesi soğumadan İGSAŞ yönetimi yememiş içmemiş ölen işçi arkadaşımızı suçlamıştır. Soruyoruz Türkiye’nin en büyük 500 şirketi içinde 148. olan İGSAŞ, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almaktan aciz midir?” diye soruldu.

Açıklamada, “İGSAŞ patronu daha fazla kâr edecek diye Ali Ekber Demirtaş canından oldu. İşçilerin yaşamı, sizin kârınızdan önemlidir” denildi.