Daha geçtiğimiz 5 Haziran'da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Enflasyonda güçlü bir disiplinin meyvelerini alacağız. Enflasyonda 8,5 hedef gerçekleşebilir bir hedef" demişti ama bu da olmadı...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 Haziran enflasyon hesaplamalarını açıkladı.

Enflasyonun Haziran ayında yüzde 1,13 arttığı, yıllık bazda ise yüzde 12,62 olduğu duyuruldu. Yıllık en düşük artışın %4,84 ile haberleşme grubunda gerçekleştiği belirtildi.

Açıklanan verilere göre, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, %6,32 ile eğlence ve kültür, %9,74 ile ev eşyası ve %10,66 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %22,41 ile alkollü içecekler ve tütün, %19,80 ile çeşitli mal ve hizmetler ve %14,95 ile konut oldu. Aylık düşüş gösteren tek grup %1,60 ile gıda ve alkolsüz içecekler olduğu söylendi.

Öte yandan TÜİK’in hesapladığı enflasyon rakamları, TÜİK’in hesapladığı başka pek çok şey gibi gerçek durumu yansıtmıyor. Genel harcamaların %25-30 aralığında kısıldığı bir ortamda dahi enflasyon düşük çıkmıyor, geçen yıl ile aynı çıkıyor.