AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz istemi ve üretim ve ihracatla birlikte cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planı yine işe yaramadı.

Erdoğan'ın ekonomik planına göre, cari dengede fazla verilmesiyle ülkeye giren döviz miktarındaki artışla enflasyonun düşürülmesi hedefleniyordu.

ENFLASYONİST BASKI ARTTI
Bu gelişmelerle birlikte Merkez Bankası'nın kur krizini tetikleyen 500 baz puan faiz indirimi ile politika faizini yüzde 14'e çekmesi enflasyonist baskıyı artırmaya devam etti. Enflasyonist baskıların daha da artacağına ilişkin endişelerle yükselişe geçen dolar/TL, 18 TL bandına yaklaşırken, yıllık enflasyon TÜİK'e göre, yüzde 79,60'a yükseldi.

CARİ AÇIK BÜYÜYOR
Erdoğan'ın 'cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planı' yine işe yaramazken, Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, cari denge haziran ayında 3,46 milyar dolar açık verdi. Buna göre, haziran ayı itibariyle yıllıklandırılmış cari açık 32,7 milyar dolar oldu. Böylelikle yıllıklandırılmış cari açıkta 15 ayın en yüksek seviyesi kaydedildi.

CARİ AÇIK SERİSİ SEKİZ AYA ÇIKTI
Haziran ayında kaydedilen açıkla birlikte cari açık serisi sekiz aya çıkmış oldu. Son olarak 2021'in Ekim ayında 3,2 milyar dolarlık fazla verilmişti.

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ ERİDİ
Cari açığın her geçen büyümesini sosyal medya hesabından değerlendiren Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, "Yılın ilk 6 ayında cari açık, yani döviz talebi 32,4 milyar dolar. İlk 6 ayda resmi finansman, yani döviz arzı 2,6 milyar dolar. 30 milyar dolar finansman açığı 17,5 milyar doları bulan net hata ve noksan kalemi ile 12,3 milyar dolar, Merkez Bankası rezervi kaybı ile finanse edildi" dedi.