Son yılların en büyük değer kaybı sonrasında TL'yi destekleme adına getirilen kur korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğü 90 milyar TL'nin üzerine çıksa da, yüksek enflasyon ve belirsizlik nedeniyle döviz bozdurarak yeni sisteme geçiş görece düşük kaldı.

Konuya yakın üç bankacılık kaynağı ve bir yetkili, sadece bireylerin açabildiği kur korumalı mevduat hesaplarına ağırlıklı olarak dövizden değil TL mevduattan geçiş olduğunu belirtti.

Öte yandan bankalardaki yabancı para mevduat oranında tekrar artış gözlendi. BDDK verileri, önlemlerin hemen ardından 24 Aralık haftasında gerçek kişilerin yabancı para mevduatında görülen düşüşün ardından 31 Aralık ile biten haftada tekrar yükseliş olduğunu gösterdi.

TCMB'nin bugün açıkladığı verilere göre ise yılın son haftası gerçek kişilerin parite etkisinden arındırılmış kıymetli maden ve döviz mevduatı da 351 milyon dolar arttı.

TL'DEKİ BASKISINI SÜRDÜRÜYOR
Dolar/TL'nin 18'i aşarak tarihi seviyesine çıkmasının ardından 20 Aralık günü AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan TL'ye yönelimi artırmak için kur korumalı mevduat adımını açıklamış ve dolar/TL büyük bir hızla 10 seviyesine kadar gerilemişti. Ancak yüzde 36'yı aşan aralık ayı enflasyonu ile yüzde 14 olan politika faizi arasındaki makasın daha da açılmasıyla oluşan negatif getiri TL'deki baskısını sürdürüyor.

'İNSANLAR DÖVİZDE KALMAYI TERCİH EDİYOR'
Bir bankacılık kaynağı, döviz bozdurup yeni kur korumalı mevduata geçenlerin sayısının ve miktarının görece düşük olduğunu belirterek, yeni ürüne esas olarak TL mevduatlardan geçiş olduğunu söyledi ve ekledi:

İnsanlar çok az döviz bozduruyor. Esas TL mevduatlarını buraya kaydırmayı tercih ediyor. Ayrıca kur düştüğü seviyelerden tekrar yükselişini sürdürüyor. Bu ortamda insanlar dövizde kalmayı tercih ediyor

DÖVİZ MEVDUATLARI AÇIKLANMADI
Kur korumalı mevduat hesabının büyüklüğü Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin verdiği bilgiye göre salı günü itibarıyla 91.5 milyar TL'ye ulaştı. Ancak bunun ne kadarının döviz mevduatlardan geldiği açıklanmadı.

Her ne kadar resmi bir hedef açıklanmamış olsa da Hürriyet gazetesinde kur korumalı mevduatın duyurulmasının hemen ardından yayımlanan ve ekonomi yönetimi ile cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırılan bir köşe yazısında, yeni ürünle birlikte yılın ilk aylarında 50 milyar dolar tutarında mevduatın TL'ye dönmesinin beklendiği belirtilmişti.