CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, adliye personelinin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bayraktutan, “Adliye personellerinin çoğu sözleşmeli personel oldukları için görevde yükselme sınavına giremedikleri ve durumun büyük mağduriyet yarattığı dile getirilmektedir. Gerekli düzenlemeler yapılarak kadroya alınmaları veya yükselme sınavlarında yaşadıkları engellerin ortadan kaldırılmasının sağlanması gerekmektedir” dedi.

Uğur Bayraktutan, Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde adliye personelinin yaşadığı sorunları gündeme getirdi. Bayraktutan, önergesinde şunları kaydetti:

“Adliye personellerinin 3600 ek gösterge hususunda gerekli düzenlemeler yapılarak diğer kamu kurum ve kuruluştaki personellerden ayırt edilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Adliye çalışanı personellerin Hakimler ve Savcılar Kanunu’na tabi olarak soruşturma izni aranmaksızın yargılanabilmesinin keyfi soruşturmalara sebebiyet verdiği ve bu suretle ortaya çıkan mağduriyetlerden çok sayıda personelin etkilendiği dile getirilmektedir.

Mevcut durumda geçerli olan promosyon anlaşması neticesinde personele ödenen miktar günümüz şartlarında anlamsız seviyede kaldığı için önümüzdeki promosyon anlaşması sırasında personellerin haklarının korunması ve sınıf ayrımı yapılmaksızın herkese eşit dağıtılmasının sağlanması adına şartların oluşturulması talepleri mevcuttur.

Adliye personellerinin çoğu sözleşmeli personel oldukları için görevde yükselme sınavına giremedikleri ve durumun büyük mağduriyet yarattığı dile getirilmektedir. Gerekli düzenlemeler yapılarak kadroya alınmaları veya yükselme sınavlarında yaşadıkları engellerin ortadan kaldırılmasının sağlanması gerekmektedir.

'ADLİYE PERSONELLERİNE YIPRANMA PAYI VERİLMEMEKTEDİR'
Ayrıca diğer kurumlarda çalışanlara yıpranma payı verilirken adliye personellerine yıpranma payı verilmemektedir. Bu durumun çözülmesi adına gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bir diğer husus da adliye personellerinin sınıflandırma sorunları nedeniyle herhangi bir iyileştirme veya zam yapılacağı vakit bu faydalardan yararlanamaması durumudur. Adliye personelleri bu sorunu ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılmasını talep etmektedir.

İcra ve yazı işleri müdürlüklerine yapılan dışarıdan alımlar neticesinde adliye personellerinin önünün kesildiği ve bu uygulamaların eşitlik ilkesi çerçevesinde yeniden düzenlenmesi gerekliliği dile getirilen başka bir sorundur. Komisyona verilen yetkiye göre personelin talebi olmaksızın nakil veya yer değişikliği yapıldığı, bu durumun adliyede çalışma istikrarını zedelediği, değiştirilen birimlerde sıfırdan iş öğrenme çabasının adliyelerdeki işlerin yavaşlamasına sebebiyet verdiği adliye personelleri tarafından ifade edilmektedir. Bu sorunun çözümüne ilişkin düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Adliye personeli olup memur kadrosunda çalışanlara bir defaya mahsus olmak üzere sınav hakkı tanınarak veya doğrudan atamalarla üst kadroya geçirilmesinin sağlanması adına gerekli düzenlemelerin yapılması adliye personelleri tarafından talep edilmektedir.”

Bayraktutan, Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

“Sorunlar ve çözüm öneri doğrultusunda adliye çalışanı personeller hakkında Bakanlığınız nezdinde yürütülen çalışmalar nelerdir?

Adliye personellerinin soruşturma izinleri hakkında yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi adına gerekli düzenlemeler ne zaman yapılacaktır?

3600 ek gösterge hususunda gerekli düzenlemeler yapılarak diğer kamu kurum ve kuruluştaki personellerden ayırt edilmesinin önüne geçilmesi adına yürütülen bir çalışmanız var mıdır? 3600 ek gösterge mağduriyetinin giderilmesi adına bir takvim açıklar mısınız?

Promosyon anlaşmaları sırasında personellerin haklarının korunması ve sınıf ayrımı yapılmaksızın herkese eşit dağıtılmasının sağlanması adına şartların oluşturulması adına Bakanlığınız nezdinde alınan önlemler nelerdir? Detayları paylaşır mısınız?

Gerekli düzenlemeler yapılarak adliye personellerinin kadroya alınmaları veya yükselme sınavlarında yaşadıkları engellerin ortadan kaldırılmasının sağlanması adına yürütülen bir çalışmanız var mıdır?

Yıpranma payı, ek ödeme gibi iyileştirmelerden adliye personellerinin mağdur edilmeyeceği oranda yararlanmaları adına gerekli düzenlemeler ne zaman yapılacaktır?

Nakil ve yer değişikliği nedeniyle yaşanan mağduriyetler nasıl giderilecektir?

Adliye personeli olup memur kadrosunda çalışanların üst kadroya geçiş düzenlemesi talebi hakkında gerekli çalışmalar ne zaman başlatılacaktır?”