Toplumsal Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün açılışını yaptığı Ankara-Niğde Otoyolu'nın 1. ve 3. kesimlerinin açılışının gerçekleştirilmesi sonrasında otoyolun geçiş ücretleri de belli oldu.

Toplam uzunluğu 330 kilometre olan yolun 1. kesimini kullanan bir binek araç Ankara Haymana Alın Gişesi’nden girerek Ankara Şereflikoçhisar Acıkuyu Gişesinden çıktığında 48 TL ödeyecek.

ANKARA – NİĞDE ARASI 115.50 LİRA
Otoyolun 3. kesimi kullanıldığında ise Aksaray Alayhan gişesinden giren bir binek araç Niğde Alın gişesinden çıkacak ve ödeyeceği rakam 25,50 TL olacak.

Otoyolun 2. kesimi ise henüz açılmadı. Eğer onaylanırsa Ankara Alın gişesi giriş Niğde Alın gişesi çıkış yapan 1. sınıf binek araç için 115,50 TL ödenecek.

KARAKOMEDİ: YENİ OTOYOL MESAFEYİ UZATIYOR
Bu arada CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara- Niğde Otoyolunun tamamlandığında zamandan ve akaryakıttan elde edileceği iddia edilen tasarruf hesaplamasının kafalarda soru işaretleri oluşturduğuna dikkat çekerek "Sayın Cumhurbaşkanı bu yol tamamlandığında Niğde-Ankara arasındaki 4 saat 14 dakikalık sürenin 2 saat 22 dakikaya düşeceğini, akaryakıttan da yıllık 743 milyon lira kazanç sağlanacağını söyledi. Mevcuda göre 13 kilometre daha uzayan yolun süresi nasıl yarı yarıya düşecek? Nasıl bu kadar akaryakıt tasarrufu sağlanacak?" diye sordu.

BU NASIL AKARYAKIT TASARRUFU?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde-Ankara arasında mevcut yoldan Niğde Merkeze kadar 13 kilometre daha fazla olan otoyol, akaryakıttan nasıl 743 milyon lira tasarruf sağlayacaktır? Hangi hesaplama tekniği kullanılarak bu sonuç elde edilmiştir? Otoyolda hız limiti devlet karayoluna göre biraz fazla olduğu için böyle bir hesaplama yapıldıysa hız yapan aracın daha çok yakıt harcayacağı göz önünde bulundurulmadı mı? Türkiye'de en çok satılan ve şu an en ucuz otomobiller arasında yer alan 1.4 benzinli otomobil 90 kilometre hızda 100 kilometrede 6 litre benzin tüketiyor. Bu araç 130 kilometre hızda ise 9 litre yakıt tüketiyor. Arada yüzde 50 yakıt sarfiyatı artışı var. Böyle olunca bu hesaplamaların neye göre yapıldığı mutlaka açıklanmalıdır” şeklinde konuştu.

YİNE GEÇİŞ GARANTİLİ Mİ?
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış töreninde açıklamasa bile otoyolun öncekiler gibi yap-işlet-devret modeliyle yapıldığının anlaşıldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yolun yapımını üstlenen firmaya geçiş garantisi verilip verilmediği, verildi ise kaç araca geçiş garantisi verildiği, geçiş ücretinin ne kadar olduğu netlik kazanmadı. Geçiş ücreti olarak yol tamamlandığında 13 Euro bir ücretten söz ediliyor. Bu durumda tasarrufu devlet gideri vatandaşa mı kalacak?” diye sordu.

Gürer, Sayıştay’ın 2017 yılı Karayolları Genel Müdürlüğü Denetim Raporu’nda ortak girişimin yolu süresinde bitiremediği ve 180 günlük ek süre verildiği ve raporda 180 günlük geç teslimin kamuya faturasının günlük 435 bin 500 Euro’dan kamunun 180 günde 78 milyon 390 bin avro olduğu bilgisinin yer aldığını hatırlattı.