20 yaşındaki üniversite öğrencisi Egemen Köse, Ankara’da A101’de çalışırken 3 şişe su içtiği ve 1 kek yediği için hırsızlıkla suçlanmıştı. Kod-29 ile tehdit edilerek istifası alınmıştı. 

Mağaza Market-Sen’in konuyu kamuoyuna duyurması üzerine Çalışma Bakanlığı harekete geçti. Köse, Çalışma Bakanlığı’nın görevlendirdiği bir müfettiş tarafından konu ile ilgili görüşmeye çağrıldı. Müfettiş atanması ve A101 sorumluları hakkında soruşturma başlatılması üzerine Köse’nin maaşı A101 tarafından ödendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mağaza Market-Sen tüm market işçileri için Çalışma Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Bakanlığın yapması gerekenleri madde madde açıklayan sendika şu başlıkları öne çıkardı;

  • Soruşturma süreci emsal olmalıdır.
  • Tüm market işçileri için adım atılsın.
  • İşçinin 8 saatlik iş günü hakkı için denetim birimi kurulsun.
  • Çalışma Bakanlığı işçi davalarına müdahil olsun.

MAĞAZA MARKET-SEN: SORUŞTURMA SÜRECİ EMSAL OLMALIDIR
“Egemen Köse’nin hakkını alması, sendikal mücadelemizle inşa ettiğimiz yola bir taş daha dizdi.” diye Mağaza Market-Sen’den yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

3 Su, 1 Kek İçin Hırsızlıkla Suçlanan A101 İşçisi Hakkını Aldı

Tüm Market İşçileri için

Çalışma Bakanlığı’nı Denetime Çağırıyoruz

Ankara’da A101 işçisi olan Egemen Köse 3 şişe su içtiği ve 1 kek yediği için hırsızlıkla suçlanmış, Kod-29 ile tehdit edilerek istifaya zorlanmıştı. A101 işçisinin yaşadıklarını Mağaza Market-Sen olarak kamuoyuna duyurmuştuk. Annesine bakmak için çalışmak zorunda olan üniversite öğrencisi Egemen Köse’nin haklarını alması için gerekli adımları birlikte attık.

Bu süreç üzerine Egemen Köse, Çalışma Bakanlığı’nın görevlendirdiği bir müfettiş tarafından konu ile ilgili görüşmeye çağrıldı. Bu hak gaspını yapan A101 sorumluları hakkında soruşturma başlatılacağı söylendi. A101 işçisi istifaya zorlanırken çalıştığı günlerin ücreti de ödenmemişti. Çalışma Bakanlığı’nın süreci soruşturmak üzere müfettiş atamasının hemen ardından, Egemen Köse’nin 23 günlük emeğinin karşılığı olan maaşı A101 tarafından hızla ödendi.

MARKET İŞÇİLERİNİN SENDİKALI MÜCADELESİ, ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ADIM ATTIRDI

Çalışma Bakanlığı’nın arşivlerinde bizzat işçilerin imzası ile binlerce şikayet kaydı bulunuyor. 12 saatlik çalışma, fazla mesailerin ödenmemesi bir suç olarak zincir marketlerde patronlar tarafından sürdürülüyor. Tüm yetkili kurumlar bu düzenden haberdar.

Bu tablo karşısında Çalışma Bakanlığı, Egemen Köse için adım atmak zorunda kaldı. Bu adım, bugüne kadar itiraz eden ve hakkını arayan tüm market işçilerinin sendikal mücadelesi sayesindedir. Mağaza Market-Sen ile örgütlenen, birliğini kuran işçiler hiçbir kölelik uygulamasını karanlıkta bırakmıyor. Bu ısrar, Çalışma Bakanlığı’nın müfettiş görevlendirmesinin ve işçinin haklarının derhal teslim edilmesi için gerekli yaptırımların uygulanmasının yolunu açmıştır.

ÇALIŞMA BAKANLIĞINI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

  1. Soruşturma Süreci Emsal Olmalıdır

    Çalışma Bakanlığı tarafından A101 sorumluları hakkında yürütülecek soruşturma süreci, işçi ve sendikamız ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır. Bu soruşturmanın sonucu ve uygulanacak yaptırımlar tüm kamuoyuna duyurulmalıdır.
  1. Tüm Market İşçileri İçin Adım Atılsın

    Ankara’da Egemen Köse’nin yaşadıkları; İstanbul’dan Siirt’e, İzmir’den Ceylanpınar’a uzanan market sömürü düzeninin sadece bir örneğidir. Bugün Bakanlık tarafından Köse için başlatılan bu süreç, istisna bir uygulama olmaktan çıkmalıdır. Market sektöründe çalışan tüm işçiler için Çalışma Bakanlığı adım atmalıdır. 
  1. İşçinin 8 Saatlik İş Günü Hakkı İçin Denetim Birimi Kurulsun

    4857 Sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesine göre işçinin haftalık çalışma süresi 45 saattir. Market sektöründe süren “günlük en az 12 saat” kölece çalışma düzeni ortadan kaldırılmalıdır. Başta A101 olmak üzere her zincir market mağazası, Çalışma Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak denetim birimi ile kontrol altına alınmalıdır. İşçiyi onayı dışında çalıştıran her zincir market, soruşturmaya tabii tutulmalı ve gerekli tüm yaptırımlar uygulanmalıdır. Bu denetimler esnasında şirket tarafından bilgiler değil işçiler tarafından verilen bilgiler esas alınmalıdır. Denetmenler fazla çalışmayı tespit etmek için shift programlarını, kamera kayıtlarını, giriş-çıkış kayıt evraklarını incelemekle yükümlü olmalıdır. Çalışma Bakanlığı İş Kanunu’na dayanarak tüm marketlerde işçinin 8 saatlik iş günü hakkını korumalı ve güvence altına almalıdır.
  1. Çalışma Bakanlığı İşçi Davalarına Müdahil Olsun

    A101, Şok, Bim, Hakmar, Carrefour, Migros… Zincir market patronları işçinin fazla çalışma sürelerini, kıdem tazminatını, ihbar tazminatını, izin günlerini, yıllık izinlerini açıkça gasp ediyor. İş mahkemelerinin kapısında binlerce market işçisinin dosyası bekliyor. “Avukat ordusuyla” işçileri tehdit etmeye kalkan zincir market patronlarının karşısındaki her işçi davasında Çalışma Bakanlığı işçilerin lehine davalara müdahil olmalıdır.

HER YERDE BİRLİK, HER MAĞAZADA SENDİKA!

Zincir market patronları, kendilerini hukuki ve ekonomik olarak çok güçlü görüyor. Fakat işçilerin umutsuzluğunu yenip mücadele etmeye karar vermesi bu durumu değiştiriyor. Bugün Egemen Köse’nin hakkını alması, sendikal mücadelemizle inşa ettiğimiz yola bir taş daha dizdi.

Bugüne kadar yürüttüğümüz mücadelede market işçileri ile birçok şeyi birlikte öğrendik. Dirençli ve umutlu olmayı kılavuz edindik. Her zincir market mağazasında birlik için, Mağaza Market-Sen’in her zincir markete girmesi için sabırla yürüyeceğimiz bir yol var. Bugüne kadar süren örgütsüzlüğü bitireceğiz. Kendini işçinin sahibi zanneden market patronları, kurdukları düzenin eskisi gibi olmayacağının farkına varacaklar. Bu kazanımla beraber tüm market işçilerini patronların hak gasplarına karşı tek yumruk olmaya, sendikasında örgütlenmeye davet ediyoruz. Mücadeleci tüm işçileri, market işçilerinin haklı mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz.

Yaşasın A101 İşçilerinin Birliği!

Yaşasın Mağaza Market-Sen!