Maraş’ın Elbistan ilçesinde ikamet eden Elif Kısa, 3 Aralık’ta gizli bir tanığın aleyhine verdiği ifade nedeniyle eşi Ali Kısa ile birlikte tutuklanmıştı.

Elif Kısa’nın oğlu İsmail (44) ağır zihinsel ve bedensel engelli oğlu Ahmet (41) ise duyma ve konuşma engelli. Bakıma muhtaç olan İsmail’in raporunun savcılığa sunulmasının ardından baba Ali Kısa üç gün sonra serbest bırakılmış ama Elif Kısa tutuklanarak Elbistan Cezaevi’ne gönderilmişti.

Kısa, eşi Ali Kısa ile birlikte bir dönem HDP ve DBP çalışmalarında yer almış ve Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yürütülen bir operasyonda üç yıl önce yine eşiyle birlikte gözaltına alınmıştı.

Pirha'da yer alan habere göre; Toplam 11 kişinin gözaltına alındığı bu operasyonda, oğulları İsmail’in engelli raporunun savcılığa sunulması üzerine Elif Kısa bir hafta sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, eşi Ali Kısa ise tutuklanmıştı.

Ali Kısa hakkındaki dosya 7 ay sonra iade edilerek soruşturma düştü. Ancak aynı soruşturma, üç yıl sonra Elif Kısa’nın tutuklanmasıyla sonuçlandı. Elif Kısa’ya isnad edilen suçlama, ise “Örgüt üyesi olmak ve örgütün talimatları doğrultusunda hareket etmek.”

Avukat Çıkın “Elif Kısa’nın vasi olduğu hükümlü Suriyeli. Bu hükümlünün ailesi görüşe geldiğinde Elif ile tanışmışlar. Savaştan dolayı Türkiye’ye gidip gelmelerinin zor olduğunu söyleyerek Elif’den vasi olmasını rica etmişler, o da ailenin durumuna üzülüp vasi olmayı kabul etmiş. Mahkeme Elif’in vasilik talebini kabul etmiş dedi.

“BİZİM ÇEKTİĞİMİZ SIKINTILAR PARTİMİZİN ÇEKTİĞİ SIKINTILARDIR”
Elif Kısa’nın eşi Ali Kısa, yaptığı açıklamada, “Bizim çektiğimiz sıkıntılar partimizin (HDP) çektiği sıkıntılardır. Ben 25 senedir bu parti ortamında çalışıyorum. Daha önce mahkeme inceledi, beraat etmiştim. Kendimi bilen bir insanım. 65 yaşındayım. Yasal çalışıyorum” dedi.

'EŞİM ELİF’İN SAĞLIĞI ÇOK KÖTÜ'
Beni ve eşimi aldılar hapishaneye koydular. Beni serbest bıraktılar. Eşim hapiste. Açılan bir dava da yok. Gerekçe de yok. Beklenmedik bir durum oldu. Bizim ödediğimiz bir bedeldir” diyen Ali Kısa, eşi Elif Kısa’nın sağlık durumunun kötüleştiğini şöyle aktardı:

“Eşim hapishanede yapamaz. Sağlığı çok kötü. Orada hemen hasta olmuş. Gittim benzi solmuştu. Derin endişeliyim, tedirginim. Eşim Elif’in serbest bırakılmasını istiyorum”

'ELİF’İN SAĞLIK KOŞULLARI HAPİSHANEYİ KALDIRAMAZ'
Ali Kısa eşinin nasıl suçlandığını şu sözlerle anlattı:

“Bir resim parası sözkonusu oldu. Hapishanede Elif’in vasisi var. Elif eli boş gitmez. Her gidişinde 100-150 lira verirdi. O da Elif’e resim vermiş, hediye etmiş. Ben de “Bizim resim dükkanımız var. Resimleri ne yapacağız. Satıp parasını götürüp hapishanedeki Abdullah Hasan’ın adına yatırmış olduk. Konu bundan ibaret.”

Eşi Elif Kısa’nın serbet bırakılmasını isteyen Ali Kısa, “Devlet araştırabilir. Eşim serbest bırakılması lazım. Elif’in hapse atılmasında bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Sağlık koşulları hapishaneyi kaldırcak durumda değil” diye konuştu.

HDP MİLLETVEKİLLERİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Bu arada, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş da, konuyu Türkiye Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Dosyadaki gizlilik kararının gerekçesini soran Beştaş, Adalet Bakanlığı’nın onayıyla vasi olan Elif Kısa’nın, kimsesi olmayan bir hükümlüyü cezaevinde ziyaret etmesinin, temiz çamaşır ve cüzi miktarda harçlık göndermesinin suç olmadığını kaydetti.

Elif Kısa’nın çocuklarının annelerine ihtiyacı olduğunu da kaydeden Beştaş, “Elif Kısa’nın haksız tutukluluğu ile aynı zamanda aile bireyleri de cezalandırılmış olmuyor mu?” diye sordu.

“Elif Kısa ve ailesinin yaşadığı mağduriyetin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılacak mıdır?” diye de soran Beştaş, ayrıca bakanlık gündeminde gizli tanık uygulamasının yarattığı sakıncalara dair bir çalışma yapılıp yapılmayacağını da soru önergesine ekledi. Beştaş’ın soru önergesi Adalet Bakanlığı tarafından halen yanıtlanmadı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Salı günü Kısa’nın durumunu Meclis gündemine taşıdı ve engelli iki oğlunun yaşadığı mağduriyetlere işaret etti.