Mimarlar Odası Ankara Şubesi 06.01.2022’de Resmi Gazete yayınlanan Mersin ve Ankara’da bazı alanların orman sınırları dışarısına çıkartılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle yargıya başvurdu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan Karakuş, 'Cumhurbaşkanlığı köftecileri ormanlık alandan çıkartmak yerine, köftecilerin işgaline teslim olmuştur. Ormanlık alanları köftecilere kullansın diye orman sınırları dışına çıkartmıştır. Cumhurbaşkanlığı’nın görevi ormanları korumaktır. Ormanları işgal eden köftecileri değil' ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kızılcahamam ilçesi, Yenice ve Aksay mahallelerindeki alanların orman sınırı dışına çıkartılmasını yargıya taşıdığını bildirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında 'Ormanlarımız korunması anayasal güvence altındadır. Kızılcahamam’da Yenice ve Aksay alanlarının orman sınırları dışına çıkartılması kararı, Anayasa’nın 63 ve 169. Maddesine, Orman kanunun ek 16. maddesine aykırıdır' vurgusu yaptı.

‘ORMANLIK ALANLAR KÖFTECİLERİN İŞGALİNE TESLİM OLMUŞTUR’
Candan,'Orman sınırları dışına çıkartılan alanlar, Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı içerisinde olan, köftecilerin orman alanlarını işgal ettiği alanlardır. Cumhurbaşkanlığı köftecileri ormanlık alandan çıkartmak yerine, köftecilerin işgaline teslim olmuştur. Ormanlık alanları köftecilere kullansın diye orman sınırları dışına çıkartmıştır. Cumhurbaşkanlığı’nın görevi ormanları korumaktır. Ormanları işgal eden köftecileri değil. Bu kararla birlikte rant çevreleri tarafından Kızılcahamam’da ormanlık alanların talan edilmesinin önü açılmıştır' dedi.

‘NESLİ TEHLİKEDE OLAN HAYVANLARA RASTLANILAN BİR ALAN’
Soğuk Su Milli Parkı Ankara'ya 78 km uzaklıkta olduğunu belirten Candan, 'Milli parkta; orman, step, çayır ve dere ekosistemi olmak üzere başlıca 4 ekosistem tipi belirlendiği, yoğunlukta olan orman ekosistemi, kendi içinde Yaprak Döken Ormanlar ve İbreli Ormanlar olmak üzere iki farklı şekilde görüldüğü, yaban domuzu, ayı, tilki, çakal, kurt, vaşak, sincap ve tavşan gibi memeli hayvanların, 160 civarında kuş türü bulunduğu, nesli tehlikede olan kara akbaba ve bazı kartal türlerinin yuva yaptığı, ormanlık alanda ayı, kurt, tilki, sansar gibi yırtıcılara; geyik, yaban domuzu, tavşan, sincap gibi memelilere rastlanıldığı bilinmektedir' ifadesini kullandı.

Candan açıklamasına şöyle devam etti:

Atatürk Çamı bölgesinin, Soğuksu Milli Parkı içerisinde tarihi değer ifade eden tek yer olduğu, Atatürk'ün burada oturup çay içtiği ve bölgeyi ‘Ankara’nın akciğerleri’ olarak yorumladığı, her yıl 16 Temmuz tarihlerinde Kızılcahamam Belediyesi ve Kızılcahamam Kaymakamlığı tarafından organize edilen ‘Atatürk Günü’ düzenlendiği, fosil ağaç bölgesi ise yerli bitki örtüsünün tarihi anıtı olarak değerlendirilen ‘Fosil Ağaçları’ barındırdığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce verilen bilgiler arasındadır.

‘CUMHURBAŞKANLIĞI KARARININ TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN ZARARLAR VERİLMEDEN DURDURULMALI’

Anılan ve anılamayan özellikler bakımından korunan ve milli park ilan edilen bir alanın her bir metrekaresinin değeri ve önemi tartışmasızdır. Orman Kanunu ek madde 16 dayanak gösterilen alınacak tüm kararların öncelikle kamu yararı süzgecinden geçirilmesi gerekmektedir, aynı zamanda bu tip kararların uzun vadede etkileri de göz ardı edilmemelidir. Orman Kanunu ek madde 16 kapsamında adeta bir farenin kenarından köşesinden yediği bir teker peynire benzetilen orman alanları hakkında verilen tüm kararlar başka işgaller için emsal oluşturmakta ve işgal edilmesini kolaylaştırmaktadır. Köftecilerin işgal ettiği alanın orman alanından çıkarılması hangi kamunun menfaatinedir. Cumhurbaşkanlığı kararının telafisi mümkün olmayan zararlar verilmeden ivedilikle durdurulması gerekmektedir.