Bursa, Yıldırım’da 564 bin 730 metrekare ormanlık alan üzerinde yapılması planlanan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Yıldırım 75.Yıl Kent Ormanı’ projesi için ağaç kesimine başlandı.Bursa Muhalif'ten Ezgi Bulut'un haberine göre Uludağ’ın kentten başlangıç noktası olan ormanlık alanda sosyal donatı alanları ve mesire yerleri için mevcut orman örtüsü kesilerek alan açılıyor.

Projede çalışacak iş makinaları için açılan yollar nedeniyle yüzlerce ağaç kesildi. Proje kapsamında otopark alanları, çeşitli spor alanları, konser alanları ve yeme içme alanlarının oluşturulması planlanıyor. Bu plan çerçevesinde ormanlık alan içerisinde mevcut orman örtüsü kesilerek betonlaşmaya gidilecek.

75. Yıl Ormanı’nda bir aydan uzun süredir belediye ekipleri tarafından ağaç kesimine başlandığını aktaran mahalle sakinleri, kesilen ağaçların traktörlere yüklenerek taşındığını belirttiler. 

DEREYİ KURUTTULAR ŞİMDİ DE AĞAÇLARI KESİYORLAR
Ormandaki ağaçların 75. Yıl Mahallesi’nden Yiğitler Mahallesine doğru kesildiğini ve büyük iş makinaları için yollar oluşturduğunu söyleyen mahalle sakini yüzlerce ağacın katledildiğini belirterek, “Ben doğduğumdan beri bu mahallede yaşıyorum. Çok değil bundan 7-8 sene öncesine kadar iş makinalarının girdiği bu ormanda insanlar ağaçların sıklığından yürüyemezdi. Küçük patika yollar vardı. Dere akıyordu buradan. Balaban’ı mesire alanı yapınca dere kurudu. Şimdi de ağaçları kesiyorlar.” dedi.

WhatsApp Image 2022 05 25 at 12.50.00

Orman içinde açılmış yol, yolun kenarlarında kesilen ağaçların kökleri bulunuyor

KENT ORMANI YAPILMIYOR ORMAN KENTLEŞTİRİLİYOR
Birçok tesisin olduğu, kompleks spor alanlarının bulunduğu parklar inşa etmek için ağaçların kesilmesinin doğru olmadığına dikkat çeken Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, “Ormanlık alanlar kent ormanına çevrilirken yapılacak müdahalenin ağaçların yönüne göre, ağaçlara zarar vermeden yürüyüş yolu açmak ve doğal dinlenme alanları oluşturmaktan öteye gidilmeden yapılması gerekiyor. Eğer yurttaşın ormanı kullanması isteniyorsa orman dokusunu bozmadan doğal malzemelerden yapılan sınırlı sayıda masalar piknik için konulabilir. Biz ormanlık alanları kullanacağız diye doğal alanların faunası ve florasını bozamayız. O alanların sahipleri var. Kuşlar, böcekler, tilkiler, yılanlar için yaşam alanları ormanlar.  Birçok tesisin olduğu kompleks yapılar için birçok ağacın kesilmesi yanlış.” dedi.

Ormanlık alanlarda yapılaşmaya gitmek yerine şehir merkezlerinin ağaçlandırılmasıyla kent ormanlarının oluşturulması gerektiğini belirten Demir, “Bir ormanı kent ormanı yapacağım derseniz ormanı kentleştirmiş olursunuz. Dokusuna uygun yapılacağı iddia edilse bile çeşitli sosyal donatı alanları oluşturmak için ormanlık alan yapılaşmaya açılmış olacak. Örneğin, otopark alanı için ağaç kesilecek, yapay göl alanı için ağaç kesilecek, kafe ve restoranlar için ağaçlar kesilecek. Beton dökülecek, asfalt dökülecek” diye ekledi.

ULUDAĞ KEMİRİLİYOR

Bursa’nın sırının Uludağ’a dayandığını aktaran Demir, Uludağ’ın yukarıdan oteller tarafından şehir merkezinden doğru da mahalleleşme ve yapılaşma ile kemirildiğini aktardı.

Murat Demir, ormanların dönüştürüleceği tek parkın milli park olduğunun altını çizdi.

Avrupa’nın ve Türkiye’nin şehir merkezlerinde kişi başına düşen yeşil alanın en düşük olduğu şehirlerin başında Bursa’nın olduğunu hatırlatan Demir, “24 tane sanayi bölgemizle, 3 buçuk milyon nüfusumuzla, motorlu taşıtlarımızla kirlettiğimiz havayı Bursa’da Uludağ bizim için temizliyor. Evimizde içtiğimiz her bardak suyun kaynağı Uludağ. Yapılaşmayla Uludağ’ın ekosistemine saldırmaya devam edersek Bursa’da daha çok zehir solumak zorunda kalacağız.” dedi.