Ukrayna’nın Sumy State Üniversitesi’nde ‘Finans ve kredi’ bölümünde eğitim alan E.K. ve S.Ç. isimli iki öğrencinin, YÖK tarafından uygulamaya konulan ‘Covıd-19 Salgını Dolayısıyla Yurt İçindeki Yükseköğretim Kurumlarına Yatay Geçiş’ kapsamında, başarı sıralamasına bakılmaksızın İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kayıt yaptırdığı ortaya çıktı.

Aykırı'dan Egehan Erkün'ün haberine göre; öğrencilerin Ukrayna’da eğitim aldıkları bölüm, Türkiye’de yapılan Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) 800 bininci sıraya karşılık gelirken, söz konusu üniversiteye bin 975 dolar karşılığında kayıt yapılabilmesi ise dikkat çekti. 

BİN 975 DOLAR KARŞILIĞINDA EĞİTİM VERİLİYOR
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne usulsüz geçiş iddialarıyla gündeme gelen Sumy State Üniversitesi’nin, bin 975 dolar karşılığında kayıt kabul ettiği öğrenildi.

Öte yandan aday öğrencilerin, üniversiteye kayıt yaptırabilmesi için kurumdan davetiye istemesi ve Ukrayna’ya gitmelerinin yeterli olduğu belirlendi.

YÖK BAŞKANI İTİRAF ETMİŞTİ
Usülsüz yatay geçiş iddialarına yönelik açıklama yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "O nasıl kaynaklandı? Pandemi döneminde yurt dışında okuyan öğrencilerimiz ilk binde ise onların doğrudan geçişiyle ilgili bir karar almıştık.

Bütün bu düzenlemeler, kanunlar ve mevzuatlar zaten dürüstlük esasında yapılır. Fakat fark ettik ki çok hızlı bir şekilde oraya kayıt yaptırıp yatay geçişle tekrar Türkiye'ye dönme yoluna giriyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

YÖK KAYIT SİLEMİYOR
Üniversitelerin ilgili bölümlerine kayıt yaptıran öğrencilerin kaydını silemediklerini söyleyen Saraç,  "Dolayısıyla üniversitelere verdiğimiz o yetkide bir kısıtlamaya yeniden gitme durumumuz söz konusu oldu, uyarı yazdık ettik ama üniversitelerin yürüttüğü bir işlem. Gelenlere ne yapacaksınız?

Gelenlerle ilgili, mevzuata aykırı olanların kaydının silinmesi ile ilgili üniversitelere yazdık ama şöyle bir şey oluyor: Kayıt olduktan sonra idare mahkemeleri 'O bir müktesep haktır' diyor. Maalesef böyle de bir durum var” demişti.

SKANDAL OLAYA TEPKİ YAĞDI
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki yatay geçiş skandalına, sosyal medyada tepkiye yol açtı.

Yurt dışında okuyan öğrencilere kolaylık sağlamak amacıyla başlatılan uygulamayla, Türkiye’deki öğrencilerin hakkının yendiği savunan vatandaşlar, yapılan hatanın düzeltilmesi için Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) çağrıda bulundu.

DEKAN TÜKEK: GENELGE DOĞRULTUSUNDA YAPILDI
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, usulsüz yatay geçiş iddialarına yönelik yaptığı açıklamada, “Fakültelerimizde yapılmış olan Yatay Geçiş İşlemleri; Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, ve Covid-19 nedeniyle bu yıla özgü YÖK Başkanlığınca Üniversitelerimize gönderilmiş olan Genelge doğrultusunda yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

DEKAN İDDİALARI YALANLADI
İstanbul Üniversitesi tarafından yayımlanan listede,  iki kişinin ilgili üniversitenin ‘Finans ve Kredi’ bölümünden Tıp Fakültesi’ne yatay geçiş yaptığı belirtilirken, Prof. Dr. Tükek ise belgedeki ifadenin gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, “Ekonomi bölümünden tıbba geçen biri yok. Sumy State ukrayna üniversitesi dünya sıralamasında ilk 1000 içerisinde. Bu fakültenin tıp fakültesi var. Dersleri bire bir kontrol edilerek alınmıştır” dedi.