Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kişiye özel ilanlara ilişkin cezai yaptırım uyarısına rağmen üniversiteler, kişiye özel kadro şartları belirlemeyi sürdürüyor.

Aydın’da bulunan Adnan Menderes Üniversitesi’nin (ADÜ) 22 Eylül’de açtığı öğretim üyesi ilanında yeni bir skandal ortaya çıktı. Birçok bölüme profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi alınacağı belirtilen ilanda İletişim Fakültesi, Bilişim ve Enformasyon Teknolojileri bölümü için adrese teslim atama şartı oluşturuldu. İlanda “Basın ve yayın alanında doktora yapmış olmak. Üçüncü aşama gündem belirleme konusunda çalışması olmak” şartları arandı. Şartları, bölümde hali hazırda araştırma görevlisi olarak çalışan A.E.D’nin karşıladığı öğrenildi.

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre; A.E.D’nin, YÖK'ün Ulusal Tez Merkezi'nde üçüncü aşama gündem belirleme konusunda Türkiye’de kayıtlı çalışması olan tek kişi olması dikkat çekti. A.E.D’nin kayıtlı doktora tezinin konusu ise, “Üçüncü aşama gündem belirleme araştırması: Sağlık haberleri özelinde medya ve kamuoyu bağlantısı.”

A.E.D’nin aynı zamanda 2020 yılında, “Ekonomi Haberlerine Yönelik Üçüncü Aşama Gündem Belirleme Araştırması” ve “Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinin Kamuoyuna Etkisi: Üçüncü Aşama Gündem Belirleme Çalışması” isimli iki makalesi bulunuyor. Yine 2020 yılında yayınlanan “İletişimde Güncel Çalışmalar” adlı kitapta, A.E.D’nin, “Üçüncü Aşama Gündem Belirleme Araştırmalarında Kullanılan Gündem Belirleme Ağı Modeli ve Araştırma Yöntemi” isimli çalışması da yer alıyor.

***

Bir adrese teslim ilan da Bolu’da
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından ilan edilen Akademik Personel kadrolarının belirli bir adayı tarif eden özel şartlar sunması dikkat çekti. İlanda “Dijital hikaye anlatımı ve okuma becerisi ile ilgili çalışma yapmış olmak. Değerler eğitimi ve drama konusunda iş tecrübesi sahibi olmak” şartı yer aldı. Çocuk Gelişimi Öğretim Görevlisi kadrosu için yapılan ön değerlendirmeyi 5 kişiden sadece 1’i geçti.

Usulsüzlük iddiaları Meclis’te
Öte yandan HDP’li Alican Önlü, Munzur Üniversitesi Rektörü Ubeyde İpek hakkındaki iddiaları Meclis’e taşıdı. Önlü, “Rektör Ubeyde İpek’in hemşericilik yaptığı ve kendi akrabalarını üniversiteye aldırdığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu. Önlü’nün Bakan Selçuk’a yönelttiği soru şöyle: “Munzur Üniversitesi’nde iki dönemdir rektörlük görevini yürüten Ubeyde İpek hakkında basına ve kamuoyuna yansıyan iddiaların araştırılması adına bakanlık olarak bir soruşturma başlatacak mısınız?”