Akraba kayırmacılığı olarak tanımlanan nepotizmin son örneği Kastamonu Üniversitesi’nde ortaya çıktı. Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre İletişim Fakültesi Dekanı Muharrem Çetin’in kızı Zühal Nihan Çetin’in, “Kişiye özel kadro ilanı” ile üniversiteye girdiği iddia edildi. İşletme bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışan Nihan Çetin’in üniversiteye girmesinin önünü açan akademik kadro ilanında, akademik kurallara aykırı şekilde “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri anabilim dalında yüksek lisans yapıyor olmak” şartının yazıldığı öğrenildi.

BAŞVURULARI KISITLADI
Üniversite, bazı fakültelere araştırma görevlisi alımı için Aralık 2019’da akademik kadro ilanına çıktı. Resmi Gazete’de de yayımlanan ilanlar arasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü için araştırma görevlisi ilanı da yer aldı. Fakülteye bağlı Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı’na alınacak araştırma görevlisi için açılan ilanda yer alan özel başvuru şartı ise “Çalışma Ekonomisi ve Endüstrileri Ana bilim dalında Yüksek Lisans yapıyor olmak” oldu. İlana, anabilim dalı ile ilgisi olmayan başka bir bölümde yüksek lisans yapmış olmak şartı getirilince, çok az kişi başvuru yapabildi.

ARKADAŞLIK BELİRLEDİ
Üniversite, Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı’na alınacak araştırma görevlisi için başka bir anabilim dalında yüksek lisans şartı aranmasını tartışırken özel şartı karşılayan kişinin İletişim Fakültesi Dekanı Çetin’in kızı olduğu anlaşıldı. Dekan Çetin ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Yavuz Demirel’in yakın arkadaş olduğu öğrenildi. Yalnızca 17 kişinin başvurabildiği ilanda dört kişi, ilan şartlarını taşımadıkları gerekçesiyle saf dışı bırakıldı. ALES ve yabancı dil puanının görece düşük olduğu belirtilen Çetin, böylelikle sınava girmeye hak kazanan ilk 10 aday arasında yer alabildi.

EŞ DOST AKRABA ATANIYOR
Üniversiteler, birçok kez kişiye özel kadro ilanlarıyla gündeme geldi. YÖK’ün, “Belirli bir kişiyi tarif eden ilanlar incelenecek, gerekli görülürse iptal edilecektir” uyarısına karşın üniversitelerdeki özel şartlı ilanların sayısı hiç azalmadı. Belirli bir kişiyi işaret ettiği iddiasıyla tartışılan ilanlardan bazıları şunlar oldu:

 

  • Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Gençer’in, çocuklarının basketbol antrenörünü akademisyen kadrosuna yerleştirdiği iddia edildi.
  • Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun baldızı Nihal Tan Kaçar’ı üniversitenin bilgi işlem daire başkanlığında kadroya aldığı ortaya çıktı.
  • İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde yapılan inceleme sonucunda üniversite bünyesinde rektör, rektör yardımcısı, dekan ve öğretim görevlileri arasında yapılan araştırmada, 27 kişinin birbiri arasında akrabalık bağı görüldüğü açığa çıktı.