HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Kağıthane ilçesindeki Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi arazisinin Kağıthane Belediyesi’ne devredilmesine dair Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle Meclis’te soru önergesi verdi.

30 bin metrekarelik alana sahip okul arazisine karşılık belediyenin vermeyi planladığı parçalı arazinin toplam büyüklüğünün 13 bin metrekare olacağını belirten Gülüm, “Kadıköy Anadolu Lisesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve daha pek çok örnekte görüleceği üzere kamusal hizmet alanların sistematik biçimde deprem riski adı altında boşaltılma/taşınması yeni bir rant amaçlı proje tartışmalarını gündeme getirmiştir” dedi.

YENİ MAĞDURİYETLER YAŞANABİLİR
Söz konusu liseye ilişkin sürecin şeffaf yürütülmemesinden ve belirsizlikler içermesinden kaynaklı  yeni bir mağduriyetin oluşabileceğini söyleyen Gülüm, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

 Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasının depreme dayanıklılık konusunda olumsuz bir raporu bulunmakta mıdır? Böyle bir rapor varsa tarihi ve içeriği nedir? Lise binasının depreme dayanıksız olduğu iddiası doğruysa bunun bilimsel raporları niçin okul idaresi, veliler, öğrenciler ve eğitim örgütleriyle paylaşılmamıştır?

 Lisenin depreme dayanıksız olduğu iddiası doğruysa bugüne kadar neden güçlendirme yapılmamıştır? Binanın yıkımı zorunluysa neden yerinde dönüşüm yapılmak suretiyle öğrencilerin okuldaki mekânından koparılmadan eğitim ve öğretimlerine devam etmeleri sağlanmamıştır?

 Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi depreme dayanıksız olmayıp, okul arazisinde rant amaçlı başka projeler hedeflendiği için boşaltmaya bahane mi üretilmiştir?

 1200 öğrencinin eğitim-öğretim gördüğü, 90 öğretmenin görev yaptığı, pansiyon ve spor kompleksinin yer aldığı Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 30 bin metrekarelik alanı hakkında verdiğiniz kararın arkasında ne yatmaktadır? Bu alan Kağıthane Belediyesi tarafından ne amaçla kullanılacaktır?

 Okul bileşenleri ve bölge halkının talepleri dikkate alınmadan, öğrencilerin ve öğretmenlerin geleceğine dair herhangi bir planlama yapılmadan lise arazinin Kağıthane Belediyesine devredilmesiyle ne amaçlanmaktadır? Söz konusu belediyenin AKP’li belediye olmasıyla bir ilgisi bulunmakta mıdır?

 Öğrenci ve öğretmenlerin akıbeti ne olacak? Okul arazisine karşılık Kağıthane Belediyesi tarafından verilecek arazi nerededir? Büyüklüğü ne kadardır? Okul idaresine ne zaman verilecektir?