Toplumsal Haber Merkezi

İstanbul Beyoğlu'ndaki Kâtip Mustafa Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görev yapan edebiyat öğretmeni ve aynı zamanda Eğitim Sen üyesi Ebru Yıldırım Genç'in bir öğrencinin saldırısına uğraması,Eğitim İş ve Eğitim Sen sendikalarınca okul önünde protesto edildi. 

Öğretmenler, basın açıklamalarında şunları ifade etti: 

Siyasi iktidarın, öğretmenleri itibarsızlaştırma politikalarının bir sonucu olarak ne yazık ki eğitim emekçilerine yönelik şiddet eylemleri son yıllarda giderek artmaktadır.

Neredeyse her geçen gün yurdun bir köşesinde öğretmene şiddet vakası baş gösterirken, MEB hâlâ bu konuya dair engelleyici ya da koruyucu herhangi bir önlem politikası geliştirememiştir.

Bakanlık, öğretmene şiddet utancına son vermek için önce bu sorunun azmettiricisinin bizzat kendisi olduğunu görmek zorundadır.

'OKULLARIMIZ, ÖĞRETMENLER İÇİN GÜVENLİ ALANLAR OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR'

Bu yaşanan şiddet olayı da göstermiştir ki yönetilemeyen eğitim politikaları nedeniyle, öğretmeni bir eğitimci olarak görmeyip bakıcı gibi gören, öğretmeni veli ve öğrenci gözünde küçük düşürücü uygulamaların hayata geçirildiği okullarımız öğretmenler için güvenli alanlar olmaktan çıkmıştır. Okulları işletme gibi gören, öğretmeni ve müdürü okulun gereksinimleri için para bulma peşinde koşturan anlayış, öğretmeni toplum önünde itibarsızlaştırıp hedef haline getirmektedir.

Eğitim emekçisi meslektaşlarımıza karşı yaşanan bu son şiddet olayı ulusal basına da yansımış ancak Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer’den hala bir ses çıkmamış, ne yazık ki iki satır açıklama yaparak olayı kınayan bir konuşma dahi yapmamıştır. En az bu yaşanan şiddet olayı kadar Sayın bakanın sessiz kalışı da biz eğitim emekçilerini derinden yaralamaktadır.

Öğretmeni itibarsızlaştıran; toplumdaki yerini/ okuldaki işlevini her fırsatta küçültmeye çalışan politikalar, öğretmene şiddet vakalarının temelidir. Bugüne dek öğretmene şiddet olaylarının faillerinin ceza almaması da dolaylı teşvik niteliğinde olmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin dinamosu, geleceğin mimarı olan öğretmenlerin maruz kaldığı şiddetin her türlüsüne gerçekten engel olmak istiyorsa, yıllardır yüksek sesle dile getirdiğimiz itirazlara kulak vermelidir. Öğretmenlerin maruz kaldığı esnek ve güvencesiz çalışma dayatması ile ne eğitimdeki kalite artırılabilir ne de öğretmene şiddet engellenebilir.