Boğaziçili Akademisyenler, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atan Melih Bulu'yu protesyo etmeye devam ediyor. Direnişin 145. gününde akademisyenler yine rektörlük binasına sırtlarını dönerek, "Temennimiz Melih Bulu’nun bundan böyle çalışmalarını kadrosunu aldığı üniversitesinde devam ettirmesidir" açıklamasını yaptı.

'BAŞKA BİR ÜNİVERSİTEDE ÖĞRETİM ÜYESİ KADROSU YARATILDI'
Akademisyenlerin yaptığı açıklamada, "Bu hafta üniversitemizde herhangi bir bölüme atanabilecek liyakate sahip olmadığını bildiğimiz Melih Bulu’nun başka bir kamu üniversitesinin kadrosuna alındığını öğrendik. Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanan biri için başka bir üniversitede öğretim üyesi kadrosu yaratılmasının abesliği bir yana, kişiye özel oluşturulmuş bu kadronun YÖK’ün şeffaflıkla ilgili ilan ettiği prensiplerine de aykırı olduğu açıktır. Temennimiz Melih Bulu’nun bundan böyle çalışmalarını kadrosunu aldığı üniversitesinde devam ettirmesidir" ifadeleri yer aldı.

'TÜM MÜDÜR ve KOORDİNATÖRLER SEÇİMLE GÖREVE GELSİN'
Tüm birim, fakülte ve enstitülerin müdür ve koordinatörlerinin seçimle göreve gelmesi gerektiğini tekrar eden akademisyenler, "Seçilmiş olan Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü müdürlerinin bir an önce görevlerine atanmalarını bekliyoruz" diye belirtti. Akademisyenler; Melih Bulu, Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez’in ve Hukuk Fakültesi’ne atanmış Selami Kuran ile Muzaffer Eroğlu’nun istifasını talep etti.

Açıklamaya şöyle devam edildi: 

Dört Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi, bir özel güvenlik görevlisinin şikayeti üzerine açılan soruşturma ve gece vakti çıkartılan savcılık talimatı ile polis tarafından evlerinden alınıp ifade vermeye karakola götürüldü. Telefonla ifadeye çağrılabilecek ve çağrıldığında zaten buna icâbet edebileceklerken, öğrencilerin evlerinden bu şekilde alınmaları hukuken sorunlu ve teamüle aykırıdır. Anayasal haklarını kullanan öğrencilerin korku yoluyla sindirilmeye çalışılması, psikolojik şiddete maruz bırakılmaları kabul edilemez.

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 16’ncı maddesinde özel güvenlik personelinin görev alanında vermekle mükellef olduğu hizmetler güvenlik ve koruma hizmetleri ile sınırlandırılmıştır. Hatırlatmak isteriz ki özel güvenlik görevlilerinin kolluk kuvvetlerinden talimat almak, öğrencileri fişleyip ihbar etmek gibi görevleri bulunmamaktadır. Kampüsümüzü tekinsiz bir yer haline getiren, öğrenci ve akademisyenlerin güvenliklerini tehdit eden bu uygulamaları kınıyor, son bulmalarını talep ediyoruz... Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!