Eğitimcilerin, velilerin ve öğrencilerin, “Okulumuzda temizlik personeli sorunu var” şikâyetinin haklılığı resmi verilerle ortaya konuldu. Okulları Covid-19 salgınına karşı hazırlamak için yeterli kaynağı ayırmadığı gerekçesiyle eleştirilen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullardaki toplam temizlik personeli sayısını ilk kez açıkladı. CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık’ın soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığa bağlı okullarda görev yapan hizmetli sayısının 27 bin 180 olduğunu duyurdu. Devlet okullarında görevli hizmetli sayısı, toplam okul sayısının yalnızca yüzde 50’sine karşılık geldi. Verilere göre yüz yüze eğitimin ilk dört haftasında 559 öğrenciye yalnızca bir hizmetli düştü.

BAKAN ÖZER’E SORULDU
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, okulların Covid-19 ile mücadelesinde kritik rol oynayan hizmetli sayısını TBMM gündemine taşıyan CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, okullardaki fiziki koşullar ile hijyen koşullarının yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olması açısından büyük önemde olduğuna dikkat çekti. Karabıyık, Eğitim Bakanı Özer’e verdiği önergesinde şu soruları sordu: “Dezenfekte çalışmalarının sürekliliği nasıl takip edilecektir? Hijyen koşullarının yetersiz olduğu okulların tespiti yapılmış mıdır? Okullarda kadrolu çalışan kaç yardımcı hizmetli bulunmaktadır?”

EKSİKLİK ORTAYA ÇIKTI
Bakan Özer’in Karabıyık’a verdiği yanıtlar, salgın il mücadelede okullarda yaşanan zafiyeti ortaya koydu. Özer, MEBBİS kayıtlarına göre MEB’e bağlı resmi eğitim kurumlarında 27 bin 180 hizmetlinin görev yaptığını belirtti. Özer, Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında 81 ilde 42 bin personelin görevlendirileceği bildirdi ancak görevlendirmelerin hangi aşamada olduğuna yönelik bilgi paylaşmadı. Özer’in açıkladığı verileri değerlendiren Karabıyık, okullarda kadrolu yalnızca 27 bin 180 hizmetlinin olmasını eleştirdi. Bakan’ın TYP kapsamında görevlendirileceğini açıkladığı 42 bin hizmetli sayısının da yetersiz olacağını belirten Karabıyık, “Bu insanlar sözleşmeli olarak, kısa bir dönem okullarda görev yapacaklar. Hizmetlilerin, kadrolu görevlendirilmeleri gerekiyor” dedi. Öğretmenler ve okul idarecilerinin okullarda temizlik yapmak zorunda kaldığına dikkati çeken Karabıyık, “Öğretmenlerimiz teneffüs aralarında temizlik yapıyor. Her şeyi öğretmenler nasıl yapabilir?” diye sordu.

Normalde çocuklarını özel okullara gönderen velilerin, “Okullar yeniden kapanır” kaygısıyla çocuklarını bu yıl devlet okullarına gönderdiğini savunan Karabıyık, “Bu da devlet okullarındaki sınıf mevcutlarını artırdı. Devlet okullarında önlemler yetersiz, sınıflar kalabalık. Bir buçuk yılda hiçbir şey yapılmadı. Çocukların sağlığından önemli ne olabilir?” diye konuştu.

‘PERSONEL SAYISI 113 BİNE ÇIKARILDI’
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise önceki gün Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı konuşmada, özel ve resmi okullarda bulunan 71 bin temizlik personeline 42 bin ilave yapıldığını açıkladı. Yapılan ilaveyle birlikte resmi ve özel okullardaki toplam temizlik personeli sayısının 113 bine çıkarıldığını belirten Erdoğan, “Ülke genelindeki resmi ve özel 71 bin 320 okulda bir milyon 172 bin öğretmenle 17 milyon 436 bini aşkın öğrencimizle eğitim öğretim faaliyetleri devam ediyor. Okullarımızda yüz yüze eğitimin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla bu dönem için 722 milyonluk bir ödeneği yerlerine ulaştırdık” dedi.