Toplumsal Haber Merkezi

Ataması yapılmayan öğretmenler, Eskişehir'de yaptıkları protesto eylemi ve basın açıklamasıyla MEB’in 20 bin sözleşmeli öğretmen atama kararına tepki gösterdi.

Atama bekleyen öğretmenlerin gerçekleştirdiği eyleme Eğitim Sen Eskişehir Şubesi, Eğitim İş Eskişehir Şubesi ve Türk Eğitim Sen Eskişehir Şube başkanları da destek verdi.

Eyleme katılan atama bekleyen öğretmenler, ’20 bin hezimet öğretmene eziyet’, ‘Öğretmen burada ek 40 bin nerede?’, ‘Eğitim yanıyor, Maliye susuyor’, ‘Ücretli kölelik istemiyoruz’, ‘Susma haykır ek atama haktır’ şeklinde sloganlar attı.

KADROLU YERİNE SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN
20 bin atama karşısında en az 60 bin atama talep eden öğretmenler kadrolu öğretmen yerine sözleşmeli öğretmen alınmasına da tepki gösterdi.

Atama bekleyen öğretmenler adına konuşan Medine Aktepe, şunları söyledi:

2017 yılında yapılan 25 bin atamadan sonra, sayının yetersizliği nedeniyle KPSS puanlarının geçerlilik süresi iki yıla çıkarılmıştır. Bu değişiklik karma alıma sebep olmuş ve ortaya çıkan karma alım uygulaması, her geçen yıl öngörülemeyen mağduriyetler doğurmuştur.

Bu yüzden, 2020 KPSS puanlarının geçerliliği sona erdikten sonra, karma alımın uygulamadan kaldırılacağı açıklanmıştır. Bu durumda karma alım yapılan yıllarda sınava giren öğretmenler; 2017 puanlarıyla üç atamaya dâhil olarak 65 bin alım için, 2018 puanlarıyla dört atamaya dâhil olarak 80 bin alım için, 2019 puanlarıyla üç atamaya dâhil olarak 60 bin alım için tercih yapma hakkına sahip oldu.

2020 KPSS'de yüksek puan alarak branşlarımızda iyi derece alan bizlerse  2017'de yapılan atamadan daha düşük bir sayı olan 20 bin atama açıklamasıyla mağdur olduk.