Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilmesinin ardından Ziya Selçuk’la çalışan Talim Terbiye Kurulu kadrosunu tamamıyla değiştiren Bakan Mahmut Özer, öğretmen alımı politikasında da ekseni değiştirdi. Milli Eğitim eski Bakanı Ziya Selçuk’un, “2023 Eğitim Vizyonu” kapsamında uygulamaya soktuğu pedagojik formasyon kuralı değiştirildi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı, “Öğretmen ihtiyacının karşılanması” amacıyla 29 Haziran 2020 tarihinde, pedagojik formasyon programı/pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru hakkını iptal etti. MEB Talim Terbiye Kurulu kararı ile öğretmen atamalarına başvuru için “Bakanlık ve YÖK işbirliğiyle açılan meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programını başarıyla tamamlama” koşulu getirildi.

SARAY’DA RAHATSIZLIK YARATTI
Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanlığı döneminde getirilen kurala karşın hiçbir yükseköğretim kurumu, öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı açmadı. Selçuk’un atama başvurularına yönelik kararının Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikalar Kurulu’nda rahatsızlık yarattığı da iddia edildi.

KARAR GENİŞLETİLDİ
Mahmut Özer’in göreve gelmesinin ardından kadrosu tamamıyla değişen Talim ve Terbiye Kurulu, dün politika değişikliğine imza attı. Ziya Selçuk döneminde öğretmen atamalarına yönelik alınan karar, “Bakanlık ve YÖK iş birliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru yapabilecekleri” şeklinde genişletildi. Kararın kapsamının genişletilmesi ile pedagojik formasyon programı alanların da öğretmenliğe başvurabilmesinin önü açıldı.

KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER OLACAK
Eğitim çevreleri kararı, “2023 Vizyon Belgesi’nden sapma” olarak yorumladı. Kararın, Saray’ın baskısıyla alındığı iddia edilirken yeni uygulama ile vakıf üniversitelerinin pedagojik formasyonu gelir kapısına dönüştürebileceği bildirildi. Bakan Özer’in, Ziya Selçuk döneminde alınan kararda yaptığı köklü değişikliğin, yeni dönemin habercisi olduğu belirtildi. Ziya Selçuk döneminde değiştirilen eğitim kurumlarına yönetici atama sistemi ile ortaöğretim sisteminde de köklü değişiklikler olacağı öne sürüldü.