Toplumsal Haber Merkezi

Avrupa'daki çeşitli üniversitelerde bir ya da iki dönem eğitim imkanı sağlayan Erasmus programına her yıl Türkiye'den binlerce öğrenci başvuruyor.

Maliyeti Avrupa Birliği (AB) tarafından karşılanan programın hibeleri, Türkiye Ulusal Ajansı üzerinden üniversitelere aktarılıyor.

Ancak bu yıl AB'nin Erasmus'a ayırdığı hibe desteğini geçen yıllara göre düşük tuttuğu ifade ediliyor.

Yaşananlar nedeniyle pek çok öğrenci zor durumda. 

Özellikle 2021-2022 eğitim-öğretim yılına ilişkin Erasmus hibe değişikliğini son ana kadar öğrencilerine açıklamayan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), eleştiri oklarının hedefinde.

İTÜ Erasmus Ofisi'nce cuma günü yapılan açıklamada, Erasmus programlarına katılmaya hak kazanan öğrencilere geçmişteki gibi bir dönem (4 ay) ya da iki dönem (8 ay) değil, yalnızca 2,5 aylık hibe desteği sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, seçilen ülkeye göre aylık 450-600 euroluk hibe desteğinin öğrencilerin hesabına geçme tarihininse Şubat 2022'yi bulabileceği kaydedildi.

766 ÖĞRENCİ KABUL EDİLMİŞTİ
Açıklama, bu yıl Erasmus programına hak kazanan 766 İTÜ öğrencisini şoke etti.

Yaşananlara sessiz kalmayan gençler, Twitter'da #itühiberezaleti etiketiyle kampanya başlattı.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Erasmus Ofisi'nin 24 Eylül Cuma günü yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadeler yer bulmuştu:

Değerli Öğrencilerimiz,

2021 yılı dönemi Erasmus+ Yükseköğretimde Öğrenci ve Personel Hareketliliği (KA131) faaliyeti hibe dağıtım sonuçları Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilan edilmiştir.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılan açıklamada yer aldığı üzere “2021-2027 yeni Erasmus+ Programına katılım için Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu arasındaki uluslararası anlaşmaların imza süreci devam etmektedir. Bu itibarla ilan edilen hibe tutarları geçici nitelikte olup, resmi sürecin tamamlanmasını müteakiben söz konusu miktarlarda değişiklikler olabilir”.

Hibe dağıtım sonuçları ve kurumların 2021 dönemi bütçeleri incelendiğinde, tüm üniversitelerin hibe miktarlarında olduğu gibi İstanbul Teknik Üniversitesine tahsis edilen hibe miktarında da geçmiş yıllara kıyasla önemli oranda azalma olduğu görülmektedir. İlan edilen bütçe, İTÜ olarak talep ettiğimiz bütçenin oldukça altında kalmıştır.

Kurumumuza tahsis edilen toplam bütçenin en etkin şekilde öğrencilerimize dağıtımı için çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. İTÜ’ye tahsis edilen bütçe miktarının önceki yıllara göre azaltılmış olması ve Erasmus öğrenim hareketliliği hakkı kazanmış öğrenci sayısının geçtiğimiz yıllara göre daha fazla olması sebebiyle, öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarlarında değişikliğe gitme zorunluluğu doğmuştur. Bu itibarla 2021-2022 akademik yılında Erasmus öğrenim hareketliliği gerçekleştirecek öğrencilerimize (tek dönem veya iki dönem fark etmeksizin) toplamda 2,5 aylık hibe desteği sağlanabilecektir.

Türkiye Ulusal Ajansı ile yapılan görüşmelerde proje bütçesinin kurumumuz hesabına aktarılmasının yakın bir zamanda olamayacağı, 2022 yılı şubat ayını bulabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, hareketliliğe başlayan öğrencilerimizin hibelerinin tamamının (2,5 aylık) ödenmesi ancak İTÜ’ye hibe aktarımı yapıldıktan sonra gerçekleştirilebilecektir.

Bu gecikme sebebiyle, özellikle Güz döneminde yurtdışında olacak öğrencilerimizin acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başka bir bütçeden – sonradan yerine koyulmak üzere– bir kaynak oluşturulmuştur. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından İTÜ’ye yapılacak hibe aktarımını beklemeden, hibe sözleşmesi işlemi tamamlanan öğrencilerimizin bir aylık hibeleri bu kaynaktan avans olarak hesaplarına transfer edilecektir.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilan edilmiş olan bütçenin artması ve olası hareketlilik iptalleri sonucunda bütçemizde yeterli miktar kalması durumunda, öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarı 2,5 aydan 5 aya kadar arttırılabilecektir. Her durumda, iki dönem hareketlilik gerçekleştirecek öğrencilerimizin hareketliliklerinin ikinci dönemi için hibe ödemesi yapılamayacaktır.

Bütçe aktarımı ve ödemelerle ilgili gecikmelerin İstanbul Teknik Üniversitesi özelinde olmadığını yeniden belirtiriz.

Yeni Erasmus+ Programına (2021-2027) katılım sürecine ilişkin resmi prosedürlerde yaşanabilecek gecikmelerden veya hibe tutarlarında daha sonra meydana gelebilecek değişikliklerden Avrupa Komisyonu, Türkiye Ulusal Ajansı ve İstanbul Teknik Üniversitesi sorumlu değildir.

Konuyla ilgili güncel duyurularımızı web sayfamız üzerinden takip edebilirsiniz. Bilgilerinize önemle sunarız.

Sağlık ve başarı dileklerimizle.

NOT: Bu yıl AB Komisyonu tarafından I. Grup ülkeler için aylık hibe miktarı 600 Euro, II. Grup ülkeler için aylık 450 Euro olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda, 2,5 aylık toplam hibe miktarı I. Grup ülkeler için 1500 Euro, II. Grup ülkeler için 1125 Euro olarak hesaplanmıştır.
 

Tüm planlarını daha önce açıklanan meblağ üzerinden yaparak gittikleri Avrupa kentlerinde barınma ve günlük yaşam için gerekli masraflarını buna göre ayarlayan öğrenciler, bu duruma tepki göstermişti.

ÖĞRENCİLERE BULUNAMAYAN PARA ENSAR'A NASIL BULUNDU?
Öte yandan, Erasmus'a giden öğrencilere verecek para bulamayan Türkiye Ulusal Ajansı'nın geçtiğimiz ay Ensar Vakfı'nın düzenlediği bir etkinliğe sponsor olduğu da dikkatlerden kaçmadı. Bu sebeple akıllara, AB'nin Türkiye Ulusal Ajansı'na aktardığı paralarla yandaş vakıflar mı finanse ediliyor sorusu geldi. Gençlik Fısıltıları adlı projenin yürütücülüğünü Ensar Vakfı yapıyor; projeyi Türkiye Ulusal Ajansı da destekliyor.