2020 yılına ait Sayıştay’ın denetim raporları kapsamında üniversitelere ait raporlar yayımlandı. 

İstanbul Teknik Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2020 yılında İsmail Koyuncu rektör olarak atandı. 

ÖĞRETİM ÜYELİĞİNDEN REKTÖR YARDIMCILIĞINA
Üniversitede 2020 yılsonu itibariyle akademik ve idari personel sayısı toplam 4 bin 235’ti. Bu personelden 2 bin 260 kadrolu akademik personel, 48 yabancı uyruklu sözleşmeli akademik personel, 23 sözleşmeli akademik personel, bin 102 idari personel ve 802 işçi kadrosunda idari personel bulunmaktaydı. 

Ancak Sayıştay’ın yayımladığı raporda, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Yükseköğretim hükümlerinde belirlenen sayıdan fazla rektör yardımcısının görev yaptığı tespit edildi. Raporda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, üniversitenin aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi kendi rektörlük görev süresiyle sınırlı olmak kaydıyla rektör yardımcısı olarak seçer. Ancak, merkezi açıköğretim yapmakla görevli üniversitelerde, gerekli hallerde rektör tarafından beş rektör yardımcısı seçilebilir.

Raporda, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde rektör tarafından üç öğretim üyesinin rektör yardımcısı olarak atandığı ve bir öğretim üyesinin de rektör yardımcısı olarak görevlendirildiği Sayıştay tarafından belirtildi. Sayıştay, bu görevi yürüten öğretim görevlisinin diğer rektör yardımcıları gibi üniversite yönetiminde icraatta bulunduğunun ve yetkili olarak imza attığının tespitinde bulundu. 

Ayrıca kurumun web sayfasında rektör yardımcılarının da dört kişi olarak gösterildiği raporda yazıldı. Sayıştay raporunda rektör yardımcısı olarak atanacakların sayısının kısıtlandığı belirtildi. Sadece merkezi açık öğretim yapmakla görevli üniversitelerde sayının beş olarak belirlendiği aktarıldı. Bu nedenle İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görev yapan rektör yardımcılarının üç kişi olması gerektiği belirtildi. 

GELİRLER BEKLENENİN ÜSTÜNDE
İstanbul Teknik Üniversitesi’ne 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 591 milyon 758 bin TL ödenek tahsis edilmiş, yıl içerisinde 46 milyon 628 bin 651 TL ödenek eklenmesiyle toplamda 638 milyon 386 bin 651 TL ödenek verildiği raporda belirtildi. Verilen bu ödeneğin 617 milyon 335 bin 852 TL’si kullanıldı. 

2020 mali yılı bütçe gelirleri tablosuna ilişkin bilgiler:

tablo içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu

Yukarıda bulunan tabloya göre 2020 yılı bütçe gelirleri yüzde 98,40 olarak gerçekleştiği görüldü. Teşebbüs ve mülkiyet gelirleri yüzde 111,45, diğer gelirler ise yüzde 230,50 oranında beklenenin üstünde olduğu raporda yazıldı. 

BAĞIŞ HESABI DEĞİŞTİRİLMİŞ
Nakden ve şartlı olarak alınan 4 milyon 829 bin 802 TL tutarındaki bağışın hesabının değiştirildiği Sayıştay raporunda tespit edildi. Bu bağışın 536 bin 203 TL’sinin harcandığı da yazıldı. Ayrıca ertesi yıla devreden 4 milyon 293 bin 598 TL şartlı bağış tutarının hesaplarda gösterilmediği bilgisi Sayıştay raporunda belirtildi. 

Raporun denetim görüşü bölümünde şu ifadeler yer aldı:

“İstanbul Teknik Üniversitesi 2020 yılına ilişkin yukarıda belirtilen ve kamu idaresi tarafından sunulan; geçerli finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tablolarının, “Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular” bölümünde belirtilen hesap alanları hariç tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır.”