HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu soru önergesinde, Mart ayının sonuna kadar öğretmenlere iki doz aşı yapılacağının duyurulmasına rağmen, neden hala aşının yapılmadığını sordu.

Ersoy, 2 Mart tarihinde okullarda tekrar yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından, birçok okulun karantinaya alındığı, öğretmen ve öğrencilerin Covid-19 olduğu bilgisinin basına yansıdığını söyleyerek, “Öğretmenler ve öğrencilerin sağlık durumlarının hiçe sayılarak, eğitimin devam ediyor olması kabul edilemez, yaşanacak hayati risklerin sorumluluğunun öğretmen ve velilere yüklenmesinin bakanlık tarafından pandemi ile mücadelede başarısızlığın göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu.

‘KAÇ OKUL KARANTİNAYA ALINDI?’
Ersoy, okullarda aşı yapılmadan başlanan yüz yüze eğitim sonrasında riskli ve çok riskli bölgelerde vaka artışlarının ikiye katlandığını belirterek, bu iller arasında yer alan Balıkesir’de 2 Mart tarihinde seyreltilmiş eğitim öğretime başlandığından bugüne vaka sayılarının arttığını ifade etti. Ersoy, “Balıkesir, Edremit Abidin Pak-Pakmaya Anadolu Lisesinde görev yapan öğretmenlerin, gerekli tedbirler alınmadan 12’inci sınıflarda yüz yüze eğitim ve tüm sınıf seviyelerinde yüz yüze sınavların yapılması sonrasında 3 Mart tarihinden bu güne 3 öğrenci ve 1 öğretmenin Covid oldu, 5 öğretmen ve 60 öğrenci de temaslı olarak karantinaya alındı” dedi.

‘OKULLARDA HEMEN ÖNLEM ALMALIDIR’
Ersoy, kendisine gelen bilgiler doğrultusunda birçok okulda görev yapan öğretmenin özellikle kronik hasta olmalarına rağmen derslere girdiklerini, aynı evde yaşayan aile bireyleri arasında kanser hastası olan yakınlarının olduğunu bu durumun hem kendilerinin hem de ailelerinin hayatlarını riske attıklarını aktardı.

Son olarak Ersoy; “Ülkemizde birinci yılını dolduran salgın karşısında, öncelikli aşı yapılacaklar arasında yer alması gereken öğretmenlerin aşı programına dahil edilmeyip hala aşılarının yapılmıyor olması, ortaya çıkan bu tablonun daha da kötüye gideceğinin bir göstergesidir.  Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Millî Eğitim Bakanlığının öncelikli görevi, okullarda yüz yüze eğitim başlamadan önce sözleşmeli, kadrolu ayrımı yapmaksızın tüm öğretmenlerin, okulda görev yapan yardımcı personelin iki doz aşılarının yapılmasını sağlamaktır” dedi.

Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti;

  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve devlet okullarında görev yapan kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen sayısı kaçtır?
  • Mart tarihinden itibaren yüz yüze eğitime başlayan kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen sayısı kaçtır?
  • Okullarda, yüz yüze eğitime başlandığı tarihten itibaren kaç öğretmene aşı yapılmıştır?
  • Okullarda, yüz yüze eğitime başlandıktan sonra kaç okulda Covid-19 vakası çıkmıştır? Kaç okul karantinaya alınmıştır? Kaç sınıf karantinaya alınmıştır?
  • Kronik rahatsızlığı olan öğretmen sayısı nedir ve bunlar arasında Covid’e yakalanan öğretmen sayısı kaçtır?
  • Covid’e yakalanan kaç öğretmen, hastanede tedavi görmüştür? Hayatını kaybeden öğretmen olmuş mudur?
  • Mart tarihinden itibaren seyreltilmiş yüz yüze eğitime geçildikten sonra, kaç öğretmen ve öğrenci Covid olmuştur?