Toplumsal Haber Merkezi

Pandemi döneminde, pek çoğunun sebebi açıklanmayan kararlar, kısıtlamalar ve yasaklar nedeniyle onlarca müzisyen, esnaf ve emekçi intihar etti. Esnaflar iflas ederken pek çoğu işyerlerini süresiz olarak kapattı. Cumhuriyet tarihinin gördüğü en büyük sermaye aktarımlarından birine şahit olundu. Küçük esnaf borç içinde kalıp işyerlerini kapatmak zorunda kalırken büyük şirketler karlarına kar kattı. Ofis, servis, yemek gibi temel masraflardan bile kurtuldular.

17 Mayıs’ta sona eren son kapanmanın ardından tepkileri hafifletmek için Tayyip Erdoğan 17 Mayıs Pazartesi Günü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, esnafa bir seferliğe mahsus, işkollarına göre 5 ya da 3 bin lira tutarında hibe yapılacağını açıkladı. Daha önce de esnaflara yönelik ‘hakkınızı helal edin’ açıklaması yapmış; esnafların çoğu da etmediklerini açıklamıştı.

HİBE VERİLECEK İŞKOLLARI
Dün Ticaret Bakanlığı, hibe verilecek esnafları resmi internet sitesinde yayımladı. Hibe verilecek ‘esnaflar’ ve ‘işkolları’ arasında tez yazım bürolarının da olduğu görüldü.

esnaf hibe

Tez yazım büroları, “20.05.2021 tarihli ve 3998sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Kapsamında 5000 TL Hibe Desteği Verilecek Esnaf Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirlerin Ekonomik Faaliyetleri” başlıklı belgede hemen ikinci sırada yer alıyor.

TEZ YAZIM BÜROLARI NE İŞ YAPAR?
Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için biraz tez yazım bürolarından bahsedelim. Tez yazım bürolarının yaptığı işin tam karşılığı akademik hırsızlıktır. Ders döneminin sonunda tez konusu belirleyen ve danışman seçen yüksek lisans ve doktora öğrencisi, tezi son ana kadar yazmayı beceremez ya da yazmak istemez. Bu durumda el altından ve son günlerde neredeyse alenen reklamı yapılan tez yazım bürolarına başvurur. Tez yazım büroları da el altından çalıştırdıkları iyi üniversitelerin, maddi sıkıntı içindeki yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ya da işsiz akademisyenlere bu tezi yazdırarak paranın bir kısmını ‘emeğinin karşılığı’ olarak bu kişiye verir, büyük bölümünü de kendisi alır.

KAYITDIŞI TEZ YAZIMI BU BÜROLARLA SINIRLI DEĞİL
Kayıtdışı tez yazım piyasası bu tez yazım bürolarından ibaret değil tabii. Eski Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da tezini danışmanı Profesör Erişah Arıcan’a yazdırdığı iddia edilmişti. Aynı zamanda Bilal Albayrak’ın da İtalya’da yaptığı doktoranın tezini, kendisinin yazmadığı iddia ediliyor. Berat Albayrak’ın tez danışmanı Erişah Arıcan, Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi. Arıcan, aynı zamanda Borsa İstanbul’un da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

Bu iki işi haricinde Arıcan, Marmara Üniversitesi’nde Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, Bankacılık Anabilim Dalı Başkanlığı ve Yönetim Kuruluğu üyeliği görevini sürdürüyor.

Devleti tezlerini başkalarına yazdıranlar ve başkaları adına tez yazanlar yönetince namuslu akademisyenlerin yıllardır kapatılmasını talep ettiği tez yazım büroları devletten destek alır hale geliyor. En hafif tabiriyle akademik hırsızlık kabul edilmesi gereken bir faaliyet yasallık kazanıyor.