Can Ataklı yazdı: Bomba imha uzmanı kadın astsubay neden şehit oldu?

Can Ataklı, Şırnak'ın İdil ilçesinde PKK'lı teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcıya müdahale sırasında meydana gelen patlamada şehit olan Jandarma Astsubay Üstçavuş Esma Çevik'i yazdı.

Yayınlanma

Korkusuz yazarı Can Ataklı, bugünkü yazısında, şehit kadın bomba imha uzmanı astsubay Esma Çevik'in ölmesiyle ilgili bazı detaylara değindi. 

Ataklı, "Bu şehitlerimizin haberini aldığımdan bu yana kafamı kurcalayan bir konu var. O da şu: Teröristler bombayı nereye koymuşlardı ve imha ekibi çalışırken bu bomba neden patladı?" diye sordu. 

"Bomba neden uzaktan patlatılmadı da, bomba imha ekibinden görev istendi?" diye soran Ataklı'nın yazısı şöyle: 

Birkaç gün önce bütün gazete ve televizyonlarda yayınlanan bir haber hepimizi derin bir üzüntüye boğdu.

Habere göre Şırnak’ın İdil İlçesi’nde, teröristler tarafından tuzaklanan el yapımı patlayıcıya müdahale sırasında 2 asker şehit olmuş, 7 asker yaralanmıştı.

Şehit olanlardan biri zarafeti ve güzelliği ile de dikkat çeken bir kadın bomba imha uzmanı astsubay Esma Çevik’ti.

Henüz 30 yaşında bir astsubay olan Esma Çevik sayısız bomba imha görevinde yer almış, pek çok bombalı terör eylemini önleyerek bir çok kişinin hayatını da kurtarmıştı.

Patlayıcı Madde İmha Timi (PAMİT) Komutanı olan Esma Çevik’le birlikte en yakın çalışma arkadaşı bomba imha uzmanı 35 yaşındaki uzman çavuş Kemal Sayar da şehit olmuştu.

Bu elim olaydan sonra medyada Başçavuş Esma Çevik ile ilgili gerçekten herkesi duygulandıran haberler yayınlandı.


Esma Çevik hukuk fakültesini kazandığı halde birlikte yaşadığı annesinin üniversiteye para yetiştirememesi üzerine bu eğitimini yarım bırakıp astsubay okuluna yazılmış, önce jandarma trafikte görev yapmış ama daha sonra kendi isteği ile komando eğitimi aldıktan sonra bomba imha alanında uzmanlaşmıştı.

Sosyal medyayı da aktif olarak kullanan Esma Çevik’in son paylaşımlarından birinde üzerindeki görev giysisinin bulunduğu fotoğrafının altına yazdığı “parfüm kokusu bomba kokusu” ifadesi de herkesin yüreğinde bir burulma yaratmıştı.


Bu şehitlerimizin haberini aldığımdan bu yana kafamı kurcalayan bir konu var.

O da şu: Teröristler bombayı nereye koymuşlardı ve imha ekibi çalışırken bu bomba neden patladı?

İki gün bu konuda bilgi alabilmek için çabaladım.

Dün Şırnak Valiliği’nden aldığım bilgiye göre teröristler bombayı Sarıköy yakınlarındaki Pisikaya’ya yerleştirmişler.

Peki bombanın olduğu yerde yerleşim var mı?

Aldığım bilgiye göre yok, ama askerlerin devriye rotası üzerindeymiş.

O halde bu bomba neden uzaktan patlatılmadı da, bomba imha ekibinden görev istendi?


Bomba imha ekiplerinin görevi elbette bombaları imha etmektir ama bu öncelikle bomba insanların olduğu yerlere konmuşsa gereklidir.

Bir bina içinde, insanların rastgele geçip geçtiği bir yerde olmayan, çevresinde kimsenin bulunmadığı bir yerdeki bombayı neden imha etmek isteyesiniz ki?

Eğer patlaması halinde zarar vereceği bir şey yoksa görevlilerin canını tehlikeye atarak etkisiz hale getirmek yerine patlatmak daha doğru değil mi?

Bu açıdan düşününce bunca yılda yetiştirilen bomba imha uzmanlarının bu kadar kolay biçimde adeta harcanmasının anlamını çözemiyorum,

Bu durumda insanın aklına ister istemez kuşku da düşüyor.

Ortada gerçekten bir bomba var mı yoksa eğitim sırasında yaşanan bir kaza sonucu mu yaşandı bu acı olay?


Ya da bu nasıl bombaydı ki bomba imha ekibine bile hata yaptırdı?

Milli Savunma Bakanlığı hemen her gün gerek şehitlerle ilgili gerekse terörle mücadele konusunda basın açıklamaları yapıyor.

Buna göre bu konunun da ayrıntıları ile açıklanması gereklidir.

Yorumlar