KPSS ile binlerce öğretmen alımı yapılırken, mezun olan engelli öğretmen sayısı gittikçe artmasına rağmen Engelli KPSS (E-KPSS) ile öğretmen alımları gittikçe azalmakta.

Kamuda %3 oranında engelli çalıştırılmasının zorunlu olduğu kanunla sabitken, devlet kendi koyduğu bu kuralı uygulamıyor ve hukuksuz bir uygulamaya göz yumuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nda engelli kontenjanının doldurulmasına yönelik yeterli atama yapılmıyor. Bu nedenle bugün 2511 engelli öğretmen işsiz, ailesinin eline bakıyor ve sosyal yardımlara muhtaç durumda.

Atama Bekleyen Engelli Öğretmenler Platformu, yaşadıkları sorunlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 

“Ülkemizde beklenilen düzeyde engelli öğretmen atamaları yapılmadığı için, zorlu, ve engellerle dolu eğitim süreçlerini aşarak öğretmen olmayı hak etmiş olan 2511 engelli öğretmen adayının diplomaları duvarda asılı kaldı maalesef“ denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

2021 Şubat ayında yapılan 500 kontenjanla engelli öğretmen atamaları 72 branş üzerinden dağılımı söz konusu olduğu için, 89 puan almış olan engelli öğretmen adayları dahi, üstün başarılarına rağmen bugün atanamamış konumdalar. Ve üzücü bir şekilde karşımıza çıkan gerçekler bugün atama beklemekte olan engelli öğretmen adayları, fiziksel farklılıklarının el vermeyeceği inşaat işçiliği, vs zorlu işler yapmak zorunda kaldıklarıdır.

Ne kadar ilginçtir ki, bugün sınıflarında öğrenci yetiştirmesi gereken eğitim neferleri üzülerek görüyoruz ki inşaat işçiliği gibi fiziksel koşullarının el vermeyeceği işlerde, ya da eğitim bakımından liyakat uyuşmazlığı olan meslekler icra etmek zorunda kalmaktalar.

Geçmiş yıllara nazaran ülkemizde engelli öğretmen atamaları kontenjan bakımından sürekli düşüş göstermekte. Ve düzenli olarak engelli öğretmen atamaları yapılmamaktadır.

2021 Haziran döneminde yapılması gereken engelli öğretmen atamaları ise, salgın gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılmayacağı bilgisi verilmekte.

Ülkemizde yasal engelli çalıştırma kotası incelendiği zaman, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 5000’e yakın engelli kadrosunun boş olduğu görülmekte, ve boş engelli kadrolarının tamamına yakınının ise öğretmen kadrolarında olduğu tespit edilmiştir.

Yani bugün atama bekleyen 2511 engelli öğretmen adayının tamamı atanmış olsa bile, hala milli eğitim Bakanlığı'nın engelli öğretmen kontenjanlarında boş kadrolar kalacakken, hak sahibi olan 2511 engelli öğretmen adayı sınıflarında değil, maalesef inşaat iskeleleri üzerinde fiziksel farklılıklarına rağmen tehlikelerle burun buruna çalışmak zorunda kalmaktalar. Ve bir çoğuda kutsal mesleklerini icra edemiyor oluşunun manevi ağırlığının yanı sıra, ekonomik olarak da hala bir başkalarına bağımlı olmanın maddi enkaz altında yaşamaktalar.

Milli eğitim Bakanı Sayın: profesör doktor Ziya Selçuk’un, medya kanalları aracılığıyla yapmış olduğu bilgilendirmelerde, her zaman için engelli öğretmen atamaları ülkemizde yapıldığı, ve yine yapılacağı bilgileri sunulmakta, fakat 2021 Haziran ayı engelli öğretmen atamaları için, kontenjan, ve tarihlere dair net bir ifadesi bulunmamakta.

Duyarlılık bilincine hakim olan, tüm halkımızdan ricamız; Uluslararası sözleşmelerle, ve ulusal bazda kanunlarla engelli bireylere çalışma yaşamında etkin, ve aktif bireyler olarak yer alma Olanağı sağlayan yasaların doğru ve yerinde bir şekilde uygulanması için, kampanyaya bir imza vermenizdir.