Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Van’da uzaktan eğitimde yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Van’daki öğrencilerin büyük kısmının eğitime erişiminin olmadığını ifade eden Orhan Işık, “Eğitim-Sen Van Şubesi’nin verilerine göre; çok kısıtlı sayıda öğrencinin EBA ağına erişimi söz konusudur. Yeterli internet-telefon ve bilgisayar altyapısı olmayan öğrencilerin eğitim hakkına erişemediği, öğretmenlerin de uzaktan eğitim verme imkanlarına sahip olmadığı görülüyor” dedi.

Yüz yüze eğitimde yeterli tedbirlerin alınmadığını belirten Orhan Işık, şunları söyledi: “Yüz yüze eğitime geçmeden önce de alınması zorunlu olan tedbirler bulunuyor . Bu tedbirler alınmadan online veya yüz yüze, eğitimin işlevlerini yerine getirmek mümkün değil. Öğrenci, öğretmen ve velilerin gittikçe daha çok zorlandığı ve kalıcı olumsuz sosyal sonuçlara yol açacak bu sürecin titizlikle planlanması gerekiyor.”

Muazzez Orhan Işık, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması talebiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:

* Türkiye’de online eğitim için gerekli bilgisayarı, akıllı telefonu ve yeterli internet bağlantısı olan öğrenci sayısı kaçtır? Bu veriyi hangi araştırma ile tespit ediyorsunuz?

* 2020 yılı itibariyle Türkiye’de ilk ve orta öğretimde olan toplam kaç öğrenci vardır? Bu öğrencilerden ne kadarı hiçbir şekilde online eğitime erişememektedir? Online eğitime erişememe nedenleri üzerine bir araştırmanız mevcut mudur?

* Öğrenci ve öğretmenlerin tüm derslere etkin katılımı için ihtiyaç duyulan internet paketi miktarı ne kadardır? Öğretmen ve öğrencilere bu kapsamda bir destek sunulacak mıdır?

* Yüz yüze eğitim için hazırlanan müfredat ve kitapların online eğitimde de kullanıldığı gerçek midir? Online eğitimdeki etkileşimin farklılığını esas alan ders dokümanları neden hazırlanmamıştır? 2021 ve 2022 yılı için bu kapsamda bir planlama mevcut mudur?

* Online bazı ders saatlerinin geleneksel mesai saatleri dışına konulmasının ortaya çıkardığı sorunlar nelerdir? Öğretmen, öğrenci ve “velilerin” çalışma saatleri dışındaki derslere katılım hakkındaki görüşleri üzerine bir araştırmanız mevcut mudur?

* 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında Covid-19 testi pozitif çıkan öğretmen sayısı kaçtır? Söz konusu öğretmenlere sağlanan sağlık ve izin hakları nelerdir?

* Yeni eğitim-öğretim yılında görevlendirilen ücretli öğretmen sayısı kaçtır? 2019 yılında söz konusu sayı kaçtı? Ücretli öğretmenlerin ders verdiği öğrencilerin online eğitime erişimi nasıl sağlanmaktadır?

* Okullarda dezenfektan ve maskelerin nitel ve nicel açıdan yeterliliği nasıl denetlenmektedir?

* Van'da online eğitim ve internet altyapısı yeterli olmayan okul ve bu okullarda okuyan öğrenci sayısı kaçtır?

* Okullar ve bölgeler arasında eğitime erişimde ortaya çıkan eşitsizlik sonucunda 2021 ve sonrası yıllarda yapılacak sınavlarda ortaya çıkacak sorunları nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?