Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar, Başkan Donald Trump’ı azil gerekçelerini açıkladı. Buna göre, azil süreci kapsamında Trump’a “görevini kötüye kullanmak” ve “Kongre’nin işleyişini engellemek” şeklinde iki resmi suçlama yöneltilecek.

Azil gerekçeleri, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve ilgili komisyonların başkanları tarafından birlikte düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Suçlamalar, Trump’ın Ukrayna’ya, kendi siyasi rakiplerinin faaliyetlerini araştırması için baskı yaptığı ve bu ülkeye yönelik Amerikan askeri yardımlarını da pazarlık kozu olarak kullandığı iddialarına dayanıyor.

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Trump’ın 25 Temmuz’da Ukrayna lideriyle telefon görüşmesinin içeriğinin istihbarat camiasından bir görevli tarafından ihbar mektubuyla şikayet edilmesi üzerine Başkan hakkında azil soruşturması başlatmıştı.

Trump Demokratlar’ın bu sabahki açıklamasından önce Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, yanlış “HİÇBİR” şey yapmadığını ve başarılı icraatlar yerine getiren bir başkanı azletmenin “tam bir siyasi çılgınlık” olacağını kaydetmişti.

'BAŞKAN DAHİ OLSA HUKUKUN ÜSTÜNDE DEĞİL'
Basın toplantısının başında kısa bir açıklama yapan Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, “Bu önemli günde, Kongre üyelerinin ilk yerine getirdikleri işin ABD Anayasası’nı koruyacakları ve savunacakları yönünde yemin etmek olduğunu hatırlatırım” dedi.

Daha sonra Trump hakkındaki iki azil gerekçesini açıklamak üzere Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler kürsüye geldi. Nadler, Başkan Trump’ın kendisini yasaların üstünde gördüğünü savunarak, “Şu noktada net olmamız lazım; hiç kimse, Başkan bile hukukun üstünde değildir” ifadesini kullandı.

Nadler, “Anayasayı yazanlar, ettikleri yemini ihlal eden başkanlar için net bir çözüm üretti, bu da azlin gücü” diye konuştu.

“Adalet Komisyonu Başkan Donald Trump hakkında iki azil gerekçesi açıklıyor. Birinci suçlama ‘görevi kötüye kullanmak’, ikincisi de ‘Kongre’nin işleyişini engellemek’” diyen Nadler, Adalet Komisyonu’nun bu hafta içerisinde bu suçlamaları görüşmek üzere toplanacağını ve Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na tavsiyede bulunacağını belirtti.

'BAŞKAN BAŞKA SEÇENEK BIRAKMADI'
Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff de, azlin “olağan dışı bir yol olduğunu ve bu yolu tavsiye etmeyi aslında istemediğini” söyleyerek, “Ancak, Başkan Kongre’ye başka seçenek bırakmadı” dedi.

“Hiç bir şey yapmamak bizi de Trump’ın eylemlerinde suç ortağı haline getirir” ifadesini kullanan Schiff, bu hafta bile Başkan Trump’ın kişisel avukatı Rudolph Giuliani’nin “Başkan’ın isteğiyle ortaya atılan çürütülmüş bir komplo teorisini yeniden canlandırmak” için Ukrayna’da temaslarda bulunduğunu hatırlattı.

Schiff, Trump’ın kendi seçim kampanyasına yardım edecek bir husus için bu ülkeye askeri yardımları askıya aldığını savunarak, bu izlediği yolla ulusal güvenliği ve seçimlerin dürüstlüğünü tehlikeye attığı değerlendirmesinde bulundu. Adam Schiff, süreci bu kadar hızlı yürütmelerinin nedeninin “Başkan’ın bir seçimde daha hile yapmasını” engellemek olduğunu sözlerine ekledi.

BEYAZ SARAY: TEMELSİZ VE PARTİZAN BİR GİRİŞİM
Demokratlar'ın Trump hakkında iki azil gerekçesini açıklamasına Beyaz Saray'dan yanıt gecikmedi. Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham, "Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ve Demokratlar, görevdeki bir Başkan'ı baltalamak için temelsiz ve partizan bir girişimle, Başkan Trump göreve başladığından bu yana uğraştıkları düzmece azil sürecinin önceden belli sonucunu açıkladı" ifadesini kullandı.

Grisham, "Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar 63 milyon Amerikalı'nın oylarını tersine çevirmeyi uzun süredir istiyor. Başkan Trump'ı azletmeleri gerektiğine karar verdiler çünkü sandıkta meşru yolla Trump’ı yenilgiye uğratamazlar" dedi.

Beyaz Saray sözcüsü, Demokratlar'ın, Başkan Trump'ın kendisinin de deşifresini paylaştığı Ukrayna lideriyle telefon görüşmesini "Trump yönetimini ve 2016 seçim sonuçlarını çökertmeye yönelik partizan, sebepsiz ve içler acısı girişimleri için bahane" olarak kullandığını belirtti.

Grisham açıklamasında, "İki temelsiz azil gerekçesini açıklamak Başkan'a zarar vermez, seçilmiş temsilcilerinden ülkemizi güçlendirmek için kendileri adına çalışmalarını bekleyen Amerikan halkına zarar verir" ifadesine yer verdi.