Yunanistan'da, Covid'e karşı aşılanmayanların ücretsiz test yaptıramayacağı duyuruldu. Eylülde yürürlüğe girecek uygulama kapsamında, aşısız kişiler için test ücretleri 10 euro olarak belirlendi.

Koronavirüsü pandemisinin yeni dalgasıyla karşı karşıya gelen ve zor bir süreçten geçen komşu Yunanistan'da, Covid-19 aşısı yaptırmayan vatandaşlara yönelik bir dizi karar alındı. Kiryakos Miçotakis hükümetinin aldığı yeni kararlar, gerek siyaset gerekse de bilim camiasında tartışmalara neden oldu.

Sağlık Bakanı Vassilis Kikilias tarafından yapılan açıklamaya göre, korona ile mücadele kapsamında alınan yeni kararlar eylül ayından itibaren yürürlüğe girecek. Söz konusu kararlar uyarınca, aşısız yurttaşlar özel tanı merkezlerinde belirli periyotlarda tekrarlanan testlere tabi tutulacak ve bu testlerin ücretlerini kendileri karşılayacak. Aynı şekilde tüm eğitim kurumlarında da zorunlu test uygulaması devreye girecek.

İŞ YERLERİNE ÜCRETLİ TESTLE ERİŞİM
Yunanistan’da 1 Eylül itibariyle Covid-19'a karşı aşı yaptırmayan özel ve kamu sektörü çalışanlarının tanı merkezlerinde haftada bir hızlı test yapmaları gerekecek. Bu testlerin ücretleri ise 10 euro olacak. Turizm, catering, televizyon, film, tiyatro, müzik ve dans yapımlarında çalışanlarsa her hafta iki hızlı teste tabi tutulacak.

Aynı durum öğretmenler ve akademisyenler için de geçerli olacak ve öğrenciler haftada iki hızlı test yaptıracak. Aşılanmamış öğrenciler için haftada iki kez ücretsiz 'self-test' uygulaması devreye girecek.

TÜM KAMUSAL ALANLAR ETKİLENECEK
Hükümetin önümüzdeki hafta devreye sokacağı salgınla mücadele kararları, tüm kamusal alanları etkileyecek. Eğlence sektöründe kapalı yemek alanları, 1 Eylül itibariyle sadece aşılanmış kişiler ve hastalık belgesi olanlara hizmet sunacak. Bu uygulama kafeler, barlar, restoranlar, tavernalar, kulüpler ve gece kulüplerini kapsıyor.

Açık stadyumlarla, tiyatrolar, sinemalar, müzeler ve arkeolojik alanların kapalı mekanları ise her 48 saatte bir tekrarlanan hızlı test zorunluluğuyla hizmet verecek. 48 saatte bir hızlı test formülü tüm ulaşım araçlarında da geçerli olacak. 5-11 yaş kategorisindeki çocuklar içinse ücretsiz 'self-test' uygulaması devreye giriyor.

TARTIŞMALAR BAŞLADI
Hükümetin aşısızları hedef alan yeni kararları Yunanistan’da tartışmalara neden oldu. Muhalefet partileri yeni önlemlerin nasıl uygulanacağı ve uygulamanın hangi şekilde denetleneceği hususlarında hükümete sorular ve eleştiriler yöneltirken, bilim dünyası da yeni kararlara şüpheyle yaklaşıyor.

Yunanistan’ın tanınmış epidemiyoloji uzmanlarından Athena Linou, aşılanmamışlara yönelik kararların doğru olup olmadığından ziyade, aşılananların çeşitli faaliyetlere erişiminin tartışılması gerektiğine dikkat çekti. Linou, mekanlara sadece aşılanmış müşterilerin kabul edilmesi durumunda, kamusal mekanların yüzde 100 kapasiteyle çalışmaya başlayabileceği ve kalabalık ortamlarda aşılı kişilerin virüs bulaştırabileceği riskine işaret etti. Linou ayrıca, Delta varyantının arz ettiği tehlike nedeniyle 'çift maske kullanımının herkes için ve her yerde ihtiyaç olduğunu' belirtti.