Yunanistan'da yargı ve polis, aşı karşıtlarına karşı harekete geçti. Sahte aşı ve test sertifikaları hazırlayan kişiler hakkında soruşturma başlatılırken, internet üzerinden aşılar konusunda yalan bilgi yayan bazı kişilerin de suç çetesi kurmakla suçlanacağı belirtildi.

Gazete Duvar'ın Kathimerini gazetesinden aktardığı habere göre, Yüksek Mahkeme'nin başsavcılığının talimatıyla öncelikli olarak sahte aşı ve test belgeleri düzenleyen kişiler soruşturulacak. Ancak yetkililer bu süreçte, bazı avukatların aşı ve pandemi inkârcılarını 'kışkırttığını' da tespit etti. Haberde, bazıları aşı karşıtı olan, bazıları da sadece para kazanmayı amaçlayan bu avukatların, aşı karşıtlarının bazı davalar açmasına önayak olduğu belirtildi.

İKİ DAVADA AVUKATLAR MEZAR AÇTIRDI
Buna göre, aşı ve pandemi karşıtı kişiler bu avukatların yardımıyla, doktorları ve sağlık çalışanlarını koronavirüsünün varlığı konusunda yalan söylemek ve ölüm sertifikalarında sahtecilik yapmakla suçladıkları davalar açmaya çalışıyor. En az iki vakada, avukatların dava açılması girişiminin kabul edildiği, tıbbi kayıtlar gözardı edilerek ölen kişilerin mezarlarının açılıp inceleme yapılmasının kabul edildiği belirtildi.  

YALAN BİLGİ YAYANLARA 'ÇETE' SUÇLAMASI YAPILACAK
Haberde, Yunanistan'daki aşı karşıtlarının internet üzerinden binlerce kişiye aşı olmama ve hastanede tedaviyi reddetme çağrısı yaptığı belirtildi; savcılığın bu kişilerin bazılarını suç çetesi kurmakla suçlamaya hazırlandığına dikkat çekildi.

Yunanistan'daki aşı karşıtlarının ve bu durumdan kâr elde etmek isteyenlerin en çok başvurduğu yöntem ise sahte sertifika ve test sonuçları hazırlamak. Kathimerini'ye göre, bugüne dek ülkenin yedi bölgesinde sahte sertifikalar tespit edildi. Teselya'da sahte belge dağıtan bir kişinin Selanik ve Kozani kentlerinde en az iki hastaneyle bağlantılı olduğu, bu hastanelerden en az sekiz kişinin soruşturulduğu belirtildi.

Mesolongi'de bir kişinin negatif testini bir başka kişininmiş gibi kayıtlara geçiren bir doktor, Santorini adasında da kendi ülkelerine dönüşlerinde göstermeleri için Avrupalı turistlere yerel sağlık merkezinden sahte belge düzenleten bir otel çalışanı yakalandı. Kavala'da da bir hastane, sahte aşı sertifikası sunduklarından şüphelenilen 10 çalışanına zorunlu antikor testi yaptırma kararı aldı.

Kathimerini gazetesi, savcılığın yanı sıra polisin kamu çalışanlarını soruşturma yetkisi bulunan bir iç biriminin de ikinci bir soruşturma başlattığını yazdı.