Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine ilişkin sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Türkiye geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan'ın, ABD ve Avrupa Birliği'ni de arkasına alarak Doğu Akdeniz'i tek taraflı olarak ‘paylaşma’ çalışmalarına karşı hamle yapmış ve Libya ile masaya oturmuştu.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile İstanbul’da görüşen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘deniz yetki alanlarının sınırlandırılması’ anlaşması imzaladı.

Söz konusu anlaşma, Akdeniz’de son dönemde Rum Yönetimi ve Yunanistan’ın tek taraflı olarak petrol ve doğal gaz arama bölgeleri oluşturup bunlar için uluslararası şirketlere ruhsat dağıtmasının da hukuksuzluğunu ortaya koymayı amaçlıyor.

RUMLARDAN ‘ULUSLARARASI ADALET DİVANI’NA BAŞVURU
Anlaşma hem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni hem de Yunanistan’ı çileden çıkardı. Rum Yönetimi dün, Türkiye’nin sondaj çalışmalarını da öne sürerek ‘Doğu Akdeniz'deki yeraltı zenginliklerini koruma altına almak’ için Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu.

Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, başvuruyla ilgili , “Egemen haklarımızı korumak için her yasal silahı, her uluslararası forumu, her uluslararası örgütü kullanacağımızı söyledik” dedi.

72 SAAT ZAMAN VERDİLER
Rumların ardından bir hamle de bugün Yunanistan’dan geldi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye ve Libya arasında imzalanan anlaşma nedeniyle, Libya’nın Yunanistan Büyükelçisi Mohamed Younis Menfi için sınır dışı kararı aldıklarını duyurdu.

Söz konusu anlaşmanın uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğini öne süren Dendias, Younis’e ülkeyi terk etmek için 72 saat zaman tanındığını söyledi.