Çeviri: Ercan Çankaya

Yunanistan’da yayın yapan haber sitesi Ekathimerini’de Nikos Konstandaras imzasıyla yayımlanan ‘Çılgın Türklerle tanışalım’ başlıklı yazıda, Erdoğan’ın dostlarının sayısını artırabilmek için yeni düşmanlar edinmeye çalıştığı ileri sürülüyor.

Türkiye medyası, siyaseti, devleti üstündeki sıkı denetimine rağmen Erdoğan’ın yalnız olduğuna değinilen analizde, Erdoğan’ın hem dost hem düşman bulmakta zorluk çektiğine değiniliyor. Cumhurbaşkanı’nın tüm vaktini hem yurtiçi hem yurtdışında yeni düşmanlar aramakla geçirdiğinin altı çizilen yazıda, geçmişte düşman ilan ettiklerinden bazılarını da dost edinmeye çalıştığı belirtiliyor. Yazıda ayrıca Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçatokis’e yönelik “Çılgın Türkleri iyi tanıyacaksın” şeklindeki tehdit niteliğindeki sözlerinin, Erdoğan’ın zihin yapısını ve Türk siyasetini hangi zihniyetin yönettiğini anlamak bakımından önemli olduğunun altı çiziliyor.

‘ERDOĞAN, CHP-İYİ PARTİ SEÇMENİNE GÖZ KIRPIYOR’
Turgut Özakman’ın 2005’te yayımlanan Şu Çılgın Türkler kitabının Türkiye’deki ününe değinilen haber analizde, kitabın zeki bir Türk gözlemci tarafından Kurtuluş Savaşı’na dair yazılan “Kemalist/laik bir popüler tarih manifestosu” olduğuna değiniliyor. Erdoğan’ın “Çılgın Türkler” tamlamasını kitabı hatırlatır şekilde kullanması, CHP ve İYİ Parti seçmeni arasında puan kazanma çabası olarak değerlendiriliyor.

‘MİLLİYETÇİLİĞİN İKİ KANADINA BİRDEN OYNUYOR’
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şimdiye kadar muhalefet liderlerini terör destekçisi olarak suçlamaktan çekinmediğine değinilen yazıda, Cumhurbaşkanı’nın Yunanistan’la savaşılan Kurtuluş Savaşı günlerini hatırlatarak İslamcı, gerici ve laik milliyetçileri kendi etkisi altına sokmaya çalıştığı iddia ediliyor.

‘ABD’YLE GERGİNLİK İNSAN HAKLARI BAŞLAĞINA DA SIÇRAYACAK’
Erdoğan’ın Miçatokis’e ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’a yönelik kullandığı diplomasi dışı dilin, Türkiye’nin ABD ve AB ile kötü giden ilişkilerinden dolayı olduğu öne sürülüyor. ABD’nin geçtiğimiz günlerde Ankara’ya Osman Kavala’yı serbest bırakması için yaptığı çağrı, ABD ve Türkiye arasında S-400 meselesinde devam eden gerginliğin insan hakları başlığına da sıçrayacağının işareti olarak değerlendiriliyor.

‘YUNANİSTAN’LA GERGİNLİK KARTINA OYNUYOR’
Erdoğan’ın dost olarak çevresinde toplayabileceği herkesi yanına çekmek istediği, bunun için de iyi düşmanlar seçmesi gerektiğinin altı çizilen yazıda, Erdoğan’ın iç politika ve ekonomide her zamankinden daha başarısız olduğu vurgulanıyor. ABD ve AB’yle ilişkilerde de başarısız olacağı anlaşılan Erdoğan’ın, her zaman tutacağını düşündüğü Yunanistan’a karşı milliyetçi düşmanlık hislerini körükleme kartına oynadığının altı çiziliyor.