Toplumsal Dış Haberler

Hollanda’da Mark Rutte hükümeti, seçimlere sadece iki ay kala istifa etti.

Hollanda Vergi İdaresi, kısa bir süre önce 2013-2019 yılları arasında haksız yere çocuk refahı ödemesi aldıkları iddiasıyla binlerce Hollandalı aileyi suçlamıştı. Pek çok aileden, aldıkları çocuk yardımlarını geri isteyerek binlerce ailenin ekonomik çöküşüne, hatta dağılmasına sebep olmuşlardı.

‘EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ADALETSİZLİK’
Bir parlamento raporu, zanlılardan masumiyetlerini kanıtlama şansı bile vermeden on binlerce avronun geri istenmesini eşi benzeri görülmemiş adaletsizlik olarak nitelendirmişti.

2010’dan bu yana ülkenin başbakanı olan Rutte de iade talebinin haksızlık olduğunu kabul ederek utanç verici olarak nitelendirdi.

HIRSIZ YERİNE KONDULAR
Rutte, dört partili bir hükümetin başbakanlığını yapıyordu. Perşembe günü, İşçi Partisi lideri Lodewijk Asscher’in hükümetten ayrılmasıyla Rutte üstündeki istifa baskıları artmıştı.

Para iadelerinin Vergi Ofisi’nin yanlış hesaplaması sonucu istendiği, vatandaşların hakları olmayan bir para almadığı ortaya çıkınca tepkiler çığ gibi büyümüş; Başbakan Rutte de bunun üstüne özür dilemek zorunda kalmıştı.