Toplumsal Dış Haberler

Telesur’da yayımlanan habere göre yoksul ülkelerin ve yoksul ülkelere aşı tedarik etmek için kurulmuş Covax gibi uluslararası kuruluşların, Pfizer şirketinin taleplerini karşılayabilmesi mümkün değil.

ABD firması Pfizer’ın, Alman firması Biontech’le ürettiği PfizerBiontech aşısını satmak için öne sürdüğü koşullar Latin Amerika ülkelerini zor durumda bırakıyor.

Şirket, aşının satıldığı ülkede firmaya açılan tazminat davalarını bile o ülke hükümetinin tazmin etmesini istiyor. Öyle ki şirket, bazı Latin Amerika ülkelerinden gelecekteki dava masraflarını karşılamaları için elçilik binaları, askeri üsler gibi ülkelerin egemenlik simgesi varlıklarını ipotek olarak koymalarını istiyor.

FİRMA GÜCÜNÜ KÖTÜYE KULLANIYOR
Firmanın aşı tedarik görüşmelerinde öne sürdüğü ağır şartlar, bazı ülkelerle yapılan anlaşmaların aylarca gecikmesine neden oldu. Arjantin ve Brezilya, Pfizer’ın taleplerini kabul etmedi ve aşıyı reddetmeye karar verdi. Peru Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’ndan gazeteciler, Latin Amerika ülkelerinin sağlık bakanlığından yetkililerle görüştü.
Hemen her ülkenin sağlık bakanlığı yetkilileri, Pfizer’ın aşının yan etkileriyle ve firmanın diğer ihlalleriyle ilgili yurttaşlardan gelecek davalardan kurtulmak için çok sayıda şart ileri sürdüğünü öne sürüyor. Gazetecilik vakfı yetkilileri, firmanın taleplerinin gücün kötüye kullanılmasından başka bir anlama gelmediğini söylediler.