Toplumsal Dış Haberler

Az sayıda kamusal Covid-19 aşı çalışmasından biri olan Sosyalist Küba’nın Soberana 02 aşı çalışmasında ikinci faza geçildi. Küba aşısı, ilk fazdaki deneyleri geride bırakıp ikinci faza geçen ilk Latin Amerika aşısı oldu.

Aşının, ikinci aşamaya geçebileceğine dair onay 17 Aralık’ta alınmıştı. Finlay Aşı Enstitüsü’nün verdiği onayda sürecin normal bir şekilde, protokollere uygun ilerlediği belirtilmişti.

KÜBA'DA İKİ AŞI ÇALIŞMASI BİRDEN
Soberana 02, Küba’nın SARS-COV-2 virüsüne karşı geliştirdiği ilk aşı adayı değil. Prensa Latina’nın bildirdiğine göre Soberana 01 isimli bir diğer covid-19 aşısının çalışmaları da devam ediyor ve yakın zamanda onun da birinci fazının tamamlanması bekleniyor.

Finlay Aşı Enstitüsü Genel Müdürü Dr. Vicénte Verez Bencomo; Faz II’nin A aşamasında en az 100 kişi üstünde, B aşamasındaysa 300 ila 600 denek üstünde denenmek zorunda olduğunu söyledi. Faz III’ünse yaklaşık 150 bin kişi üstünde denenmesi gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel listesine göre dünya üzerinde an itibariyle devam etmekte olan 47 Covid-19 aşı çalışması bulunmakta. Bunlardan ikisi Küba’ya ait.

Pek çok yoksul ülkenin ve işgal altındaki bölgenin aşıya ulaşmakta güçlük çekeceği tahmin edilen 2021’de, Küba aşısı yoksul dünyaya umut olacağa benziyor.