Bir ayı aşkın bir süredir sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Yeni Zelanda’da Başbakan Jacinda Ardern, korona virüsüne karşı ülkesinin yürüttüğü savaşı kazandıklarını söyledi.

Ardern, tespit edilen yeni bulaşma olmadığını söyleyerek, ülke genelindeki bazı yasak ve kısıtlamaları da gevşetme kararı aldı. Ülke genelindeki alarm seviyesini bir seviye düşüren Yeni Zelanda’da 1469 vaka ve 19 ölüm tespit edildiği açıklandı. Ülke genelindeki hastaların yüzde 80’inin de iyileştiği belirtildi.

Sağlık Bakanı Dr. Ashley Bloomfield da, “Hedeflerimizi başardık. Şu an bulaşma oranımız sıfır fakat bu vaka sayısının sıfır olduğu anlamına gelmiyor. Hastalığın nereden bulaştığını bildiğimiz anlamına geliyor” dedi.

Ülkede son 24 saat içerisinde 1 korona virüsü vakası tespit edilirken bir kişinin de corona virüsü dolayısıyla yaşamını yitirdiği belirtildi.

Ülke genelindeki yasakların kaldırılmasıyla birlikte Yeni Zelandalılara haftalar sonra balık tutmaya, sörf yapmaya, avcılık yapmaya ve doğa yürüyüşü yapmaya izin çıktı.

Yeni Zelanda’da 400 bin insan çalışmaya geri dönecek fakat lokanta ve mağazalar bir süre daha kapalı tutulacak.