ABD’de başlayıp dün itibariyle Türkiye’de de hem sosyal medyada hem de bazı haber sitelerinde dolaşıma giren yeni bir komplo teorisi bir kez daha çocuk hakları haberciliğine dair önemli soruları gündeme getirdi. 

ABD'nin en büyük e-ticaret şirketlerinden biri olan Wayfair'in kaçırılan çocukların ticaretini yaptığı iddia edildi. Sitede yer alan mobilyaların isimlerinin kaçırılan çocukların isimleriyle aynı olduğu da iddialar arasında yer alıyordu. 

İddiaların gerçek olmadığı, ABD'den yayım yapan veri doğrulama platformu Lead Stories tarafından açıklandı. Ancak diğer komplo teorilerinde olduğu gibi bu açıklama, iddiaların yayılmasını engelleyemedi. Dahası, bu komplo teorisi Türkiye’ye ulaşınca yeni bir boyut kazandı. Trendyol gibi bazı e-ticaret sitelerinde yer alan fahiş fiyatların da çocuk kaçakçılığı ile bağlantılı olduğu iddia edildi.

ASLINDA NE OLDU?
Wayfair'in internet sitesi üzerinden şifreli şekilde insan kaçakçılığı yaptığı iddiası, 2016 ABD başkanlık seçimi döneminde gündeme gelen komplo teorisi PizzaGate'e benziyor. 

Doğrulama Platformu Malumatfuruş’un da aktardığı yanlışlama sonuçlarından bazıları şöyle: 

  • Yastık şifresiyle satıldığı öne sürülen kayıp Samara Dublassis'in ailesi, Samara'nın kaybolduğunu ancak 48 saat içinde bulunduğunu ve şu an kendileriyle birlikte olduğunu belirtmiş.
  • Samiyah Mumin'in yanı sıra kaçırıldığı ve site üzerinden kripto mesajla satışa sunulduğu öne sürülen diğer kişilerde de aynı durum söz konusu.
  • Samiyah Mumin'in Wayfair komplo teorisi kapsamında kaybolduğunu öne sürenlere hiçbir zaman kaybolmadığını açıkladığı videosu izlenebilir.
  • Bu iddiaların kaynağı olan iletiyi yazan PrincessPeach1987 mahlaslı Reddit kullanıcısı, "Ben çocuk kaçakçılığı iddiasında bulunmadım, sadece kara para akladıklarını düşündüm" diyor. 

WAYFAIR AÇIKLAMA YAPTI
Euronews'in aktardığına göre, Wayfair sözcüsü Susan Frechette FOX Business'e e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Bu iddialar elbette gerçek değil. İnternet sitesi üzerinde yüksek fiyata satılan dolaplar, endüstriyel kategoride yer alıyor ve fiyatlamalar doğrudur" ifadelerini kullandı.

OLAYIN GAZETECİLİK AÇISINDAN ÖNEMİ
Evrensel'den Mehmet Özer'e göre, olayın bir de gazetecilik boyutu var. Wayfair haberinin çocuk haklarını ihlal ederek, sansasyon ve merak yaratacak biçimde, "çocuk istismarı” araçsallaştırılarak haberleştirilmesi, tersine bir sonucun ortaya çıkmasına hizmet ediyor.

Kadın ve Çocuk Odaklı Medya Girişimi tarafından yapılan uyarıda, “Haber içeriği oluştururken çocuk hakları alanında çalışan uzmanlardan, çocukların sansasyon haberlerde araçsallaştırılarak haklarının çiğnenmesi hakkında görüş almanızı rica ediyoruz. En azından kamu yararı odaklı alternatif medyaya, bu haberin doğru şekilde ve Hürriyet-Milliyet tarzı sitelerin "taciz-tecavüz" haberlerini merak-erkek gözü ile vermesine benzer şekilde vermemeleri için kadın gazeteciler olarak ricada bulunuyoruz” denildi.