Koronavirüs salgınına dair en merak edilen soruları Rusya'nın Komsomolskaya Pravda gazetesi, konunun uzmanlarına yöneltti.

Virüsün suyla bulaşıp bulaşmadığı ile ilgili bir soruya yanıt veren Virüsolog Dr. Anatoli Alşteyn, "Böyle bir olasılık mevcut. Zira dışkı örneklerinde virüse rastlanmakta. Bu da, oradan kanalizasyona, oradan da su kaynaklarına geçmesi mümkün demektir" dedi.

Türkrus sitesinin aktardığına göre, gazetenin derlediği sorulardan öne çıkan bazıları ve uzmanların yanıtları şöyle:

-COVID-19'a iki kere yakalanmak mümkün mü? Ya da hastalığa yakalanıp iyileşenlerde bağışıklık gelişiyor mu?

Tehlikeli enfeksiyonlar uzmanı Dr. Vladislav Jemçugov: Bu soruya verilebilecek kesin bir yanıt şimdilik yok. Kesin olan bir şey var, o da, koronavirüse karşı bağışıklık gelişiyorsa, aşı da mümkün demektir. Hastalığa iki kere yakalanmanın mümkün olduğu anlaşılırsa olası bir aşının etkinliği de şüpheli hale gelir.

-Koronavirüs salgını dalgalar halinde mi gelecek?

Virüsolog Dr. Anatoli Alşteyn: Görünüşe göre, salgın uzun süre daha bizimle olacak. Yaz mevsiminde salgının yavaşlayacağını, ancak sonbaharla birlikte yeniden hız kazanacağını düşünüyorum. Bu nedenle gerçek bir mücadele için aşıya ihtiyacımız var.

-Koronavirüs suyla bulaşılır mı?

Anatoli Alşteyn: Böyle bir olasılık mevcut. Zira dışkı örneklerinde virüse rastlanmakta. Bu da, oradan kanalizasyona, oradan da su kaynaklarına geçmesi mümkün demektir.

-İnsanlar hastalığı sempton göstermeden geçiriyorsa bunu bir şekilde anlamaları mümkün mü?

İmmünoloji uzmanı Vladimr Bolibok: Semptomsuz demek, kesinlikle hiçbir hastalık emaresi göstermemek demek. Her hastalıkta olduğu gibi bazı insanların COVID-19'a karşı doğal bağışıklığı bulunması son derece olası.

Bağışıklık sisteminizin ne kadar güçlü olduğunu anlamak içinse kendinize kış mevsiminde kaç kere solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinizi sormanız yeterli. Sık sık hastalanan biriyseniz, ne yazık ki, bağışıklığınızın güçlü olduğu söylenemez.