Toplumsal Dış Haberler

Amerikancı muhalefetin ülkenin bağımsızlığına saldırmaya devam ettiği koşullarda Venezuelalılar, 190'ıncı ölüm yıldönümünde Simon Bolivar’ı andı.

Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, geçtiğimiz Perşembe gün gerçekleşen anmada konuşmasına “Bugün son derece önemli iki tarihi olayı hatırlıyoruz” diye başladı. 17 Aralık 2020’nin Kolombiya Temel Yasası’nın 201'inci yıldönümü ve 'ulusun kurtarıcısı ve babası' Bolivar’ın 190'ıncı ölüm yıldönümü olduğunu ifade etti.

1809 tarihinde başlayan meşrutiyet süreci, Latin Amerika’nın İspanyol sömürgeciliğinden kurtulmasına giden yolda atılan ilk önemli adımdı. Yasa’yı hatırlatan Bakan, iki tarih arasındaki denk gelişe de dikkat çekti.

Simon Bolivar’ın hayatını 'Büyük Vatan' dediği Latin Amerika’nın kurtuluşuna adadığını vurgulayan Rodriguez, Bolivar’a verilecek en anlamlı hediyenin asla pes etmemek olduğunu söyledi.

ORDUYA BOLİVAR HATIRLATMASI
Silahlı Kuvvetler’den komutanların ve temsilcilerin de katıldığı törende Savunma Bakanı Vladimir Padrino, emperyalizmin ülkelerine ve ülkelerinin kurumlarına saldırdığı bir dönemde Bolivar’ın ilkelerini hatırlamanın silahlı kuvvetler için tarihi önemde olduğunu vurguladı.

Bilindiği gibi bir başka Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales geçtiğimiz yıl Amerikancı bir darbeyle iktidardan indirilmişti. Venezuela’nın sözde muhalefet lideri Juan Guaido, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu yasal yollarla devirebilmekten ümidi kesince orduya darbe çağrısı yapmıştı. Padrino’nun, ordu mensuplarına bu koşullarda yaptığı Bolivar hatırlatması ayrı bir önem taşıyor.