ABD ile Rusya arasındaki gerginlik şimdi de uzaya sıçradı. Gerginliğin fitilini ateşleyen olaysa Rusya'nın yeni bir silah denemesi yaparak, uzaydaki uydularından birini indirmeye çalışması oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın yaptığı denemenin Uluslararası Uzay İstasyonu'nu tehlikeye attığını belirtirken, istasyonda bulunan dört ABD'li, bir Alman ve iki Rus astronotun olay sırasında kapsüllere sığınmak zorunda kaldıkları açıkladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, füze denemesinin pervasız olduğunu söylerken, İngiltere hükümeti de Rusya'yı uzay konusunda sorumlu davranmaya çağırdı.

Rusya'nın vurduğu uydudan kopan parçaların istasyona zarar verebileceği belirtiliyor. Ayrıca bu tip füze denemeleri çok sayıda uzay çöpü oluşturması nedeniyle de eleştiriliyor. 2007 yılında Çin bir meteoroloji uydusunu vurarak iki binden fazla uzay çöpü oluşmasına neden olmuştu. Bu enkaz parçalarının halen tüm uzay misyonları için bir tehdit yarattığı düşünülüyor.

RUSYA İDDİALARI REDDETTİ
Rusya cephesiyse iddiaları reddediyor. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, füzeyle vurulan uydunun Uluslararası Uzay İstasyonu'na herhangi bir tehdit oluşturmadığı ve Washington'ın da bunu bildiği belirtildi.

Açıklamada füze denemesinin başarıyla sonuçlandığı ve bir süredir çalışmayan Tselina-D uydusunun vurulduğu duyuruldu. Tselina-D, 1982 yılında fırlatılmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, geçmişte benzer testleri ABD, Çin ve Hindistan'ın da yaptığını ifade etti.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, Rusya'nın uzun süredir uzayda silahlanmayı engellemek için çabaladığını ancak tüm çabaların ABD ve müttefikleri tarafından Birleşmiş Milletler'de engellendiği belirtildi.