Taliban’dan kaçan Afganlar akın akın Türkiye'ye giriş yapıyor. Her gün 500-1000 arası Afgan Türkiye'ye geliyor.

ABD, Afganistan’dan çekilme sürecini hızlandırarak önümüzdeki ay sonunda tamamlamayı hedeflerken, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre Taliban saldırıları nedeniyle yılbaşından bu yana 223 bin Afgan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu sayı sadece geçen hafta 56 binin üzerindeydi.

Taliban alan kazandıkça, Afgan askerlerin bazıları silah bırakıp teslim olmaya, bazıları da araçlarını, silahlarını terk ederek göç etmeye başladı. Suriye’den sonra en çok mülteciye sahip olduğumuz Afganistan'dan yeni bir göç dalgası başlaması bekleniyor. Ancak bu kez öncekilerden farklı olarak eğitimli ve şehirli kesim de yollara düşmenin hazırlığında.

SURİYELİLERDEN SONRA EN ÇOK AFGAN SIĞINMACI BULUNUYOR

Taliban’ın nüfuz alanı genişledikçe Afganistan’dan İran ve Pakistan yönüne göç dalgası başlarken, Afganların İran’dan sonraki ikinci durağı ise Türkiye.

Kronos'un haberine göre; ABD’nin Afganistan’dan çekilmeyi hızlandırmasıyla Türkiye’ye yönelik Afgan göçünde gözle görülür artış oldu. Güvenlik birimlerinden alınan bilgiye göre, günde 500 ile 1000 arasında Afganın yasadışı yollardan Türkiye’ye geçiş yaptığı öğrenildi.

İran üzerinden Türkiye’ye ulaşan Afganların çoğu 16 ile 25 yaşları arasında erkeklerden oluştuğu, bir aylık yaya olarak yaptıkları yolcuğun ardından Türkiye’ye geldikleri kaydedildi.

Suriyelilerden sonra Türkiye’de 500 bini aşan sayı ile en çok Afgan göçmen-sığınmacı bulunuyor.