Toplumsal Dış Haberler

Brezilya’da Ford Motor’un Brezilya şubesinde çalışan binlerce Brezilyalı işçi, şirketin Covid-19’u bahane göstererek 3 fabrikasını haber vermeden kapatmasını protesto etti. İşçiler, eylem sırasında özellikle pandemiden sonra ülkedeki ekonomik durumun hızla kötüleşmesine sebep olan ülkenin faşist Başkanı Jair Bolsonaro’ya da tepki göster.

Ford’un Bahaia eyaletindeki fabrikasının önünde yaklaşık 3 bin, Sao Paulo’daki fabrikasının önündeyse 500 kişi toplanarak şirket yönetimini ve hükümeti protesto ettiler. Her iki fabrika da çok kısa bir süre sonra kapatılacak.

12 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK
Bahaia’daki Metal İşçileri Sendikası Başkanı Julio Bomfim, fabrika kapatma kararının yaklaşık 12 bin kişiyi işsiz bırakacağı ya da kötü etkileyeceğini vurgulayarak devlet yetkililerini bugüne kadar Ford şirketine verilen vergi muafiyetleri ve düşük faizli krediler hakkında soruşturma açmaya davet etti.

FORD’A VERGİ İNDİRİMİ
Bolsanoro da yaptığı açıklamada Ford’un ülkedeki ekonomik istikrarsızlıktan dolayı fabrikalarını kapatmak istediği iddiasının gerçeği yansıtmadığını, şirketin fabrikalarını kapatırken kendisine sağlanacak olan 4 milyar ABD doları tutarında sübvansiyonu almaya devam etmek istediğini belirtti.

Dolayısıyla Bolsanoro da pandemi ve ekonomik kriz ortamında Brezilya vatandaşları yoksullukla mücadele ederken şirketin sübvansiyonlarla desteklendiğini kabul etmiş oldu.