Rusya’nın günde 40 füze, 200 hava saldırısı düzenlediği savaş, Ukrayna’nın doğusunda yoğunlaştı. Savaşta 35 bin Ukrayna askeri öldü, 7 bini de Rus güçlerine esir düştü. Milyonlarca sivil evini terk etmek zorunda kaldı.

Rusya, savaşın 90'ıncı günü itibariyle, Kırım ve Donbas bölgeleri dahil olmak üzere, Ukrayna’nın yüzde 20’sini kontrol altına aldı.

Rus güçleri, Ukrayna’nın doğusunda iki farklı bölgede Ukrayna askerlerini kuşatmak için harekete geçti: Luhanks bölgesinde Ukrayna’nın elinde kalan son şehir olan Severodonetsk ve Donetsk-Kramatorsk bölgesi.

Severodonetsk’te 4 ile 8 bin arasında Ukrayna askerinin bulunduğu ifade edildi. Donetsk Kramatorsk bölgesinde ise 40 bin ile 60 bin arasında Ukrayna askeri, Rus güçleri tarafından kuşatılma tehlikesi altında.

Ukrayna’nın önemli savunma merkezlerinden olan Popasna kentinin düşmesi ve Rusya’nın hakim tepeleri ele geçirerek topçularını yerleştirmesi, Ukrayna ordusunda ikmal sıkıntılarına sebep oldu. Rus güçleri, yolları ve güzergahları kontrol altına alarak, sayıları 40 bini geçen Ukrayna’nın Donbas ordusunu kuşatmaya hazırlanıyor.

'EMİRLERE UYMAK İSTEMİYORUZ'
Savaş tüm şiddetiyle devam ederken, Ukraynalı askerler kazan kaldırdı: “Emirlere uymak istemiyoruz”

2 hafta içerisinde, Ukrayna’nın doğusunda çatışan 7 farklı Ukrayna birliği, “Emirlere uymak istemiyoruz. Zor durumdayız. Bizi ölümüne cephede tutuyorlar” açıklamasında bulundu. 

'KOMUTANLAR KAÇTI' İTİRAFI
Askeri birlikler, video yayınlayarak üstlerinden ve cephedeki durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Özellikle mühimmatın bitmesi, Rus topçularının ve uçaklarının çok aktif olması, buna karşılık Ukrayna’nın top desteği sağlayamaması konularından şikayetçi olan Ukraynalı askerler, geri çekilme emri gelmediği için siperlerde öldüklerini dile getirdi: “Birliğimizdeki çoğu asker öldü. Siperler ve mevziler cesetlerle doldu. Ölümüne savaşmamız emrediliyor. Komutanlarımız ve subaylarımız bizi terk etti. Biz artık emirlere uymak istemiyoruz.”

Ukraynalı askerler, birliklerinin yüzde 70’inden fazlasının öldüğünü, tanklara karşı sadece makineli tüfeklerinin olduğunu, profesyonel askerlerin azaldığını ve askere alınan insanların cepheye sürüldüğünü ifade etti. Kazan kaldıran askerler, “Kıyma makinesinin içine atılıyoruz. Hükümet, gerçeği gizlemeye çalışıyor” dedi.