Bir yolcu uçağını zorla indirdiği için Batı tarafından "hava korsanlığı" ile suçlanan Belarus'a karşı resmi tepkileri yumuşatmak için Türkiye'nin NATO müttefiklerine baskı yaptığı haberleri sonrası Belarus’tan ilk resmi yorum geldi. Kommersant gazetesine özel demeç veren Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey, Türkiye’ye teşekkür etti.

Makey, “Bizdeki bilgilere göre Türkiye gerçekten böyle bir açıklamanın kabul edilmesine karşı çıktı. Eğer öyleyse, böyle bir pozisyon ve yaklaşımı için Türkiye'ye minnettarız” dedi.

Türkrus sitesinin aktardığına göre Belaruslu bakan, “Biz tüm ortaklarımıza karşı her zaman dürüst olduk. İktidara karşı darbe girişimi olduğunda da Türkiye'yi destekledik. Bu ülke ile kesinlikle yakın, dostane ilişkilerimiz var” diye ekledi.

CEZAİ YAPTIRIM GÜNDEME GETİRİLMEDİ
Geçen hafta Reuters haber ajansına konuşan iki diplomat, bir yolcu uçağını zorla indirdiği için 'hava korsanlığı' ile suçlanan Belarus'a karşı resmi tepkileri yumuşatmak için, Türkiye'nin NATO müttefiklerine baskı yaptığını ileri sürdü. Ajansa konuşan bir NATO yetkilisiyse açıklamanın bütün müttefiklerin fikir birliğiyle yapıldığını söylemişti.

NATO'ya üye 30 ülke, Ryanair hava yollarına ait uçağın indirilmesini kınayan iki paragraflık bir açıklama yaptı. Ancak Baltık ülkelerinin ve Polonya'nın talep ettiği gibi bir cezai yaptırım gündeme getirilmedi.

HAVA KORSANLIĞI OLARAK NİTELENDİRİLMİŞTİ
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, uçağın indirilmesini "hava korsanlığı" olarak tanımlamış ve bunu "şoke edici bir eylem" olarak nitelemişti. NATO müttefiklerinin açıklamasının Stoltenberg'in tonundan daha yumuşak olması da dikkat çekici bulundu.

Reuters haber ajansına konuşan diplomatlar, Ankara'nın, Belarus'taki siyasi mahkumların serbest bırakılmasına yönelik çağrıları metnin dışında tutmak istediğini ileri sürdü. Belarus ile NATO arasındaki işbirliğinin askıya alınması tehdidinin de metinden çıkarıldığı belirtildi.

'RUS TURİSTLERİ AĞIRLAMA İSTEĞİ…'
Reuters'a konuşan diplomatlar, Ankara'nın bu hamleyi yaparak Moskova ile bağlarını korumayı hedeflemiş olabileceğini söyledi. Rusya, Belarus'un en yakın müttefiki.

Minsk'e günlük sefer düzenleyen Türk Hava Yolları üzerinden Belarus'la ekonomik ilişkilerin korunmasının da Türkiye'nin motivasyonları arasında olabileceği aktarıldı.

Türkiye'nin yaz aylarında Rus turistleri ağırlamak istemesinin de söz konusu hamlenin arka planında yer almış olabileceği belirtildi.