Toplumsal Dış Haberler

Sputnik V Türkiye’de mi üretilecek, Hindistan Başbakanı geri adım atmıyor, Maduro’dan Kolombiya’ya ağır suçlama, Ekvador’da seçimin galibi Sosyalist Başkan, Kuzey Kıbrıs'ta temaslılarla hastalar aynı merkezlerde tutuluyor...

Dünyadan haberler köşemizde, kısa kısa dünyada öne çıkan gelişmeleri derledik.


SPUTNİK V TÜRKİYE’DE ÜRETİLEBİLİR
Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Alexei Yerkhov, bugün yaptığı açıklamayla Türkiye’yle Sputnik V aşısının ortak üretimine dair müzakere halinde olduklarını açıkladı. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’yla bir Türk firma arasında anlaşma imzalandıktan sonra aşının Türkiye’de de imzalanabileceğini söyledi. Henüz Türk yetkililerden konuyla ilgili üst düzey bir açıklama gelmedi.


BAŞBAKAN GERİ ADIM ATMIYOR
Hindistan’ın neoliberal başbakanı Narendra Modi, çıkardığı küçük köylülüğün tasfiyesini öngören üç yasada geri adım atmamakta kararlı. Yasaları geri çekmeyeceklerini söyleyen Modi, tasfiye etmek istediği çiftçilerin gururunu okşamayı da ihmal etmeyerek “Çiftçilerin, Hindistan için çok şey yapmış bir topluluk olduğunu" söyledi.


DUQUE’YE AĞIR SUÇLAMA
Venezuela Devlet Başkanı Nicholas Maduro, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque’yi Venezuela parlamentosuna karşı terörist komplolara ve Amerikancı darbelere destek vermekle suçlayarak Kolombiya Senatosu’nu Duque’nin Venezuela’ya karşı yürüttüğü yasadışı faaliyetleri soruşturmaya davet etti.


SOSYALİST BAŞKAN KAZANDI
Resmi olmayan sonuçlara göre Ekvador’da seçimlerin galibi sosyalist Umut Birliği koalisyonunun lideri Andres Arauz. Arauz, pazar gün seçimlerin ilk turundan galip çıkmıştı. Arauz, pazartesi günkü ikinci tur seçimlerinden de oyların yüzde 32,16’sını alarak galip ayrıldı.


TEMASLI VE HASTALAR AYNI MEKANDA
Kıbrıs Türk Tabibler Birliği, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası ve Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası; yayımladıkları ortak açıklamada Kuzey Kıbrıs’taki covid-19 konusundaki kaosun sorumlusunun aldığı tüm kararları tek başına alan Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin olduğunu öne sürdüler. Bakan’ın covid-19 hastalarıyla temaslıları aynı merkezlerde tutma kararı almasının, vakaları artırdığını vurguladılar.