Toplumsal Dış haberler

Trump yeniden sosyal medyada, Küba ablukası kaldırılacak mı, üç diplomat sınır dışı edilecek, Filistin’e yardımı kesti, Myanmar’da protestolar, Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret…

Dünyadan haberler köşemizde, kısa kısa dünyada öne çıkan gelişmeleri derledik.


TRUMP YENİDEN SOSYAL MEDYADA
Facebook, Twitter, Instagram, Reddit, Snapchat, Twitch hesapları kapatılan eski ABD Başkanı Donald Trump; Gab hesabı açarak yeniden sosyal medyaya döndü. Son günlerde yükselişte olan Gab isimli uygulama, Twitter benzeri formatıyla dikkat çekiyor.


ABLUKA KALDIRILACAK MI?
ABD’de Demokrat Partili Senatör ve Senato’nun Finans Komitesi Başkanı Ron Wyden, geçtiğimiz gün Senato’ya Küba üstündeki ablukanın kaldırılması için bir yasa tasarısı sundu. Sunduğu tasarı hakkında konuşan Wyden, Küba ablukasının 1960’lardan kalma, “modası geçmiş” bir politika olduğunu söyledi.


ÜÇ DİPLOMAT SINIR DIŞI
Rus hükümeti, İsviçreli, Polonyalı ve Almanyalı üç diplomatı istenmeyen adam ilan ederek ülkeyi terk etmelerini istedi. Diplomatlar, 23 Ocak’ta Batı yanlısı muhalif Alexey Navalny’nin salıverilmesi için düzenlenen gösterilere katılmışlardı.


FİLİSTİN’E YARDIMI KESTİ
İsrail’le ilişkilerini normalleştiren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ilk iş olarak Filistinli mültecilere yardımı kesti. İsrail’le 2020’de ABD’nin arabulucuğunda normalleşme anlaşması imzalayan BAE, 2020 yılında Birleşik Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı’na verdiği desteği büyük ölçüde azalttı. 2018 ve 2019’da Ajansa 50 milyon dolar üzerinde bağış yaparken 2020’de yalnızca 1 milyon dolar bağış yaptı.


MYANMAR’DA DARBE PROTESTOLARI
Geçtiğimiz hafta ordunun yönetime el koyduğu Myanmar’da cunta karşıtı gösteriler devam ediyor. Ordu, gösterilere tüm ülke çapında interneti keserek yanıt verdi. Bugün ülkenin en büyük üniversitelerinden biri olan Yangon Üniversitesi öğrencileri de darbe karşıtı büyük bir yürüyüş düzenledi.


ASGARİ ÜCRET MUAMMASI
KKTC’de asgari ücret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 4 bin 400 lira olarak duyuruldu. Fakat işveren temsilcileri toplantıya katılmadıkları için karara itiraz edeceklerini duyurdu. İşçi temsilcileriyse kendilerinin bu karara imza atmadıklarını, dolayısıyla bu kararın geçersiz olduğunu, itiraz edeceklerini söyledi. KKTC’de asgari ücret konusu, belirsizliğini koruyor.