Toplumsal Dış Haberler

Biden’dan Rusya mesajı, Suriye Halk Meclisi toplandı, Küba ‘nükleere hayır’ diyor, Avrasya Ekonomik Birliği toplanıyor, basın emekçileri isyanda, Yunanistan’dan Boğaziçi’ne destek...

Dünyadan Haberler köşemizde, kısa kısa dünyada öne çıkan gelişmeleri derledik.


BIDEN’DAN RUSYA MESAJI
ABD Dışişleri Bakanı Joe Biden, Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı konuşmada ülkesinin Rusya’yla diyalog kurmaya açık olduğunu açıkladı. Yeni dönemde Rusya’yla ilişkilerin daha etkin olacağını açıklayan Biden, iki ülke arasındaki koordinasyonun daha aktif olacağını açıkladı.


SURİYE HALK MECLİSİ TOPLANDI
Suriye Halk Meclisi, dün gerçekleştirilen toplantısında Yerel Yönetim ve Çevre Bakanlığı’nın performansını ve çalışmalarıyla ilgili konuları tartıştı. Yerel Yönetim ve Çevre Bakanı Hüseyin Makluf, geçen yıldan bugüne 27 sığınma merkezi ve 6 bin 443 hasarlı evin rehabilite edildiğini açıkladı.


KÜBA: NÜKLEERE HAYIR
Küba, geçtiğimiz gün Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması’nı imzalayarak nükleer silahsızlanma konusundaki kararlığını yineledi. Küba Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre ülke, anlaşmayla tüm patlayıcı nükleer testlerin ve ilgili nükleer testlerin yasaklanmasını desteklediğini taahhüt etmiş oldu.


KAZAKİSTAN’DA TOPLANACAKLAR
Avrasya Hükümetlerarası Kurulu, Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye ülkelerin devlet başkanlarının ve gözlemcilerinin katılımıyla bugün toplanacak. Toplantıda, birliğe üye ülkelerin makroekonomik durumuna ilişkin konuların yanı sıra sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya dair meseleler de tartışılacak.


BASIN EMEKÇİLERİ İSYANDA
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Basın Çalışanları Sendikası (Basın-Sen) Başkanı Ali Kişmir, dün gerçekleştirdiği basın açıklamasında hükümete seslendi. “2020 yılında bir çanta erzağa muhtaç bırakılan basın emekçilerini bir daha bu noktaya getirmeyin” diye konuştu.


YUNANİSTAN’DAN BOĞAZİÇİ’NE DESTEK
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin AKP Kayyumu Melih Bulu’yu protesto eylemleri yurtdışında da destek bulmaya devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine bir destek de Yunanistan’da üniversite kampüslerine polis girmemesi için mücadelelerini sürdüren öğrencilerden geldi. Yunanistanlı öğrenciler,  “Kampüste polis istemiyoruz”, “Yunanistan’dan Türkiye’ye öğrenci hareketi kazanacak” gibi pankartlar da açtılar.