Toplumsal Dış Haberler

Rusya’ya yaptırım, AB’ye seyahat kısıtlaması, iki aşı birleştiriliyor, Küba’nın eğitim programı, İsrail karantinayı tartışıyor, petrol üretiminde büyük kayıp....

Dünyadan haberler köşemizde, kısa kısa dünyada öne çıkan gelişmeleri derledik.


RUSYA’YA YAPTIRIM
ABD’li senatörlerden oluşan bir grup, Batıcı Rus muhalif Alexey Navalny’nin tutuklanmasıyla ilgili Rusya’ya yaptırım uygulanması için bir yasa tasarısı sundu. Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerden oluşan grup, yasa tasarılarının Alexey Navalny’nin “zehirlenmesi” ve tutuklanması gibi uluslararası hukuku ihlal eden “küstah” girişimlere imza atan Rus yetkililere karşı yaptırım uygulanması gerektiğini öne sürdü.


SEYAHAT KISITLMASI
Avrupa Birliği üyesi ülkeler, üçüncü ülkelerden AB’ye gerçekleştirilecek tüm seyahatlerde yolculardan Covid-19 testi talep edilmesini kararlaştırdı. Nakliyeci ve sınır çalışanları bu testten muaf tutabilecek. Bu kişiler için hemen sonuç veren antijen testleri yeterli olacak.


İKİ AŞI BİRLEŞTİRİLİYOR
İngiltere’de bilim insanları, Pfizer ve AstraZeneca Covid-19 aşılarının iki aşamalı bir programla birleştirilmesi durumunda oluşan bağışıklık tepkilerini gözlemlemek için bugün laboratuvar çalışmalarına başladılar. Bilim insanları araştırmalarını, iki farklı aşıyla aşılanmış farklı insanlardan toplanan verileri inceleyerek ve karşılaştırarak sürdürecekler.


KÜBA’NIN EĞİTİM PROGRAMI
Küba Eğitim Bakanı Eva Escalano, Kübalı eğitim bilimcilerin geliştirdiği eğitim programıyla 10 milyonun üzerinde insanın okuma yazma öğrendiğini açıkladı. Escalano, program sayesinde 30 ülkede 10 milyon fazla insanın okuma yazma öğrendiğini açıklarken programın telefon uygulaması versiyonunun da geliştirileceğini açıkladı.


İSRAİL KARANTİNAYI TARTIŞIYOR
İsrail’de hükümet bugün alınacak Covid-19 önlemlerini tartışmak için bugün toplanacak. İsrail, an itibariyle Cuma gün saat 19.00’da sona erecek bir tam karantina altında. Hükümetin farklı unsurları, önlemlerin bu şekilde devam edip etmemesi gerektiği konusunda anlaşamıyor. Dün gerçekleşmesi beklenen toplantı, iki kez ertelenerek bugün öğleden sonraya kaldı.


PETROL ÜRETİMİNDE BÜYÜK KAYIP
Suriye Halk Meclisi, geçtiğimiz gün Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığı’nın performansını tartıştı. Petrol Bakanı Bassam Toma, Meclis Başkanı Hammouda Sabbagh’ın başkanlığındaki bir oturumda yaptığı açıklamada terörist savaşın başladığı tarihten bu yana petrol üretimindeki kaybın 91,5 milyar dolar olduğunu, bunun 19,3 milyar dolarının petrol çıkarmada kullanılan ekipmana yapılan direkt saldırılardan kaynaklandığını açıkladı.