Toplumsal Dış Haberler

‘Black Lives Matter’ Nobel’e aday, Fransa’ya seyahat yasağı, Rusya’da gözaltılar devam ediyor, İsrail - Yunanistan işbirliği, Hindistan’dan Afrika’ya aşı yardımı, Kuzey Kıbrıs'ta kısa öykü yarışması…

Dünyadan haberler köşemizde kısa kısa dünyada öne çıkan gelişmeleri derledik.


NOBEL’E ADAY GÖSTERİLDİLER
Black Lives Matter hareketi 2021 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Norveçli Milletvekili Petter Eide, Nobel komitesine yazdığı çağrı mektubunda ABD içindeki ırkçılığa karşı gelişen ‘Black Lives Matter’ hareketinin ABD dışında ırkçılıkla mücadele eden insanlara da cesaret verdiğini söyledi.


FRANSA’YA SEYAHAT YASAK
Fransa, artan bulaş oranı nedeniyle ülkeye AB ülkeleri dışından seyahati yasaklıyor. Yarın başlayacak olan seyahat yasağından İngiltere ve Fransa arasında taşımacılık yapan kamyon şoförleri muaf tutulacak. Karar geçtiğimiz gün, Başbakan Jean Castex tarafından açıklandı.


KARDEŞİ DE GÖZALTINDA
Geçtiğimiz haftasonu gerçekleştirdikleri protesto gösterilerinin ardından Batı yanlısı muhalif Rus lider Alexei Navalny’in destekçileri ve yakınları gözaltına alınmaya devam ediyor. En son geçtiğimiz gün, Navalny’nin kardeşi Oleg gözaltına alındı. Daha önce de önde gelen yardımcılarından Lyubov Sobol tutuklanmıştı.


İSRAİL’DEN YUNANİSTAN’A DESTEK
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Yunanistan Başbakanı Kyryakos Mitsatokis İsrail’in koronavirüs aşı kampanyası hakkında bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yunanistan Başkanı, aşı konusunda İsrail’le işbirliğine büyük istek duyduklarını belirtti. İsrail, ülke nüfusunun büyük bölümünün aşılanması konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden biri.


AFRİKA’YA 10 MİLYON DOZ AŞI
Hindistan, Afrika’ya 10 milyon doz aşı gönderiyor. Batı Hindistan’da bulunan, Serum Enstitüsü olarak bilinen, dünyanın en büyük aşı merkezlerinden biri olan kuruluş; geçtiğimiz Cuma günü Birleşmiş Milletler Genel Sekteri Antonio Guterres’e Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yapan sağlık çalışanlarına 1 milyon doz, Afrika ülkelerineyse 10 milyon doz aşı göndereceklerini açıkladı.


KUZEY KIBRIS'TA ÖYKÜ YARIŞMASI
Kuzey Kıbrıs'ta Milli Eğitim ve Kültür Bakanlıkları kısa öykü yarışması düzenliyor. Kıbrıs Öykülerini Büyükler Anlatıyor, Gençler Yazıyor adlı yarışmanın başvuruları Nisan sonuna kadar devam edecek. Bakanlıkların açıklamasında yarışmanın amacının çocuk ve gençleri geleceğin yazarları olarak yetiştirmek olduğu söylendi.